Заплахата от тероризъм за Германия остава висока, въпреки убийството на заподозрения за атаката в Берлин Анис Амри. Това обяви на пресконференция вътрешният министър на страната Томас де Мезиер, цитиран от "Ройтерс".

"Краят на преследването за съжаление не променя нивото на терористична заплаха за Германия - то остава високо и властите остават бдителни", подчерта той.

Припомняме, че основният заподозрян за терористичната атака с камион на коледен базар в Берлин бе убит при престрелка с италианската полиция в Милано. Той бе издирван в продължение на няколко дни, дори с европейска заповед за арест. Германските власти бяха обявили награда от 100 000 евро за информация за атентатора. Стана ясно, че във видео той се е врекъл във вярност на лидер на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади.

Издирваният за атентата в Берлин убит при престрелка в Милано
Обновена

Издирваният за атентата в Берлин убит при престрелка в Милано

Полицията поискала да се легитимира, той открил огън

Пред журналистите германският вътрешен министър обяви, че ще обсъди с министъра на правосъдието Хейко Мас какви промени е нужно да се направят вследствие на атаката. Той вече направи предложения за промяна на правилата за депортиране.

"Запазвам правото си да направя следващи предложения, за да направим Германия дори по-сигурна", отбеляза Томас де Мезиер.

Той изрази облекчение, че атентаторът вече не представлява заплаха. Министърът обяви, че специални германски разследващи пътуват за Италия, за да работят с италианските власти. "Благодаря им за тяхното близко сътрудничество", заяви Томас де Мизиер, цитиран от "Гардиън". Той допълни, че имало интензивно европейско и трансатлантическо сътрудничество.

"Това преследване, което завърши с успех, не слага край на разследването - ние трябва да разследваме още.

Терористът Анис Амри се врекъл във вярност на Абу Бакр ал-Багдади

Терористът Анис Амри се врекъл във вярност на Абу Бакр ал-Багдади

Призовал за отмъщение заради бомбардирането на мюсюлмани

Германският канцлер Ангела Меркел също подчерта, че смъртта на Анис Амри не слага край на разследването. Те ще продължат да търсят, за да открият кой му е помагал и е прикривал действията му.

Меркел заяви, че е поискала разследване на всеки аспект от случая на Амри, тъй като този случай е повдигнал редица въпроси.

Където има нужда от политически и законодателни промени, те ще бъдат направено бързо, обеща Ангела Меркел.

Канцлерът обяви също, че е разговаряла с тунизийския президент и ще бъде ускорен процесът по връщането на тунизийски бежанци от Германия, които нямат право да останат. Има нужда повече да бъдат върнати, коментира Меркел.

"Може да сме облекчени, че една актуална заплаха приключи, но заплахата, която идва от тероризма, която е обща заплаха - продължава", предупреди Ангела Меркел.

Тя допълни, че е била информирана от италианския премиер, че Амри е убит. Меркел благодари на премиера на Италия и пожела бързо възстановяване на полицая, който е прострелян.

Тероризмът е предизвикателство за всички нас и е добре да видим как решително и колко добре работим заедно в Европа, подчерта Меркел.

Тя изказа съболезнования на семействата на убитите, за които "тази Коледа ще бъде Коледа на дълбока скръб".

Междувременно, представители на мароканските сили за сигурност съобщиха, цитирани от ДПА, че два пъти са предупредили Германия за атентатора от Берлин.