Ситуацията на бойното поле и заплахата от руските войски в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) обсъдиха в телефонен разговор в неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски и министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо.   

Това съобщи Зеленски в Telegram, цитиран от "Укринформ".

"Проведох първия от поредица важни телефонни разговори - с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо. Благодарен съм му за неотдавнашното му посещение в Киев и в Канада и на всички канадци за тяхната продължаваща подкрепа за Украйна", написа Зеленски.

Президентът на Украйна говори за актуалната ситуация на бойното поле и сподели украински оценки за опита за преврат в Русия и неговото влияние върху хода на военните действия.

Освен това Зеленски насочи вниманието на Трюдо към тревожната ситуация, създадена от руските войски в Запорожката АЕЦ.

Буданов: Русия вече е подготвила терористичния акт срещу ЗАЕЦ

Буданов: Русия вече е подготвила терористичния акт срещу ЗАЕЦ

По-рано Зеленски вече предупреди за същия план

"Недостатъчната реакция на света на взривяването от страна на Русия на язовира на Каховската водноелектрическа централа и опита за взривяване на язовира на язовир Криви Рог позволява на окупаторите да подготвят терористична атака с изтичане на радиация в АЕЦ", подчерта Зеленски.

Държавният глава изрази увереност, че партньорите на Украйна трябва да демонстрират принципен отговор, особено на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Припомняме, че генерал-майор Кирило Буданов, началник на Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна заяви пред британския The New Statesman, че руските войски са поставили военна техника, носеща експлозиви, пред четири от шест налични енергоблока в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), която те превзеха през пролетта на 2022 г. 

Украйна обвини Русия в миниране на басейна за охлаждане на Запорожката АЕЦ

Украйна обвини Русия в миниране на басейна за охлаждане на Запорожката АЕЦ

Тревогата около атомната електроцентрала остава

"Планът на терористичните атаки за АЕЦ е напълно разработен и одобрен. Те могат да използват определени технически средства, за да ускорят катастрофата", каза Буданов.

Ядрените реактори без охлаждане могат да се стопят за период от 10 часа до 14 дни.

Покачване на напрежението на електропроводите, захранващи съоръжението, което може да предизвикат и руснаците, може да доведе до авария и в АЕЦ.

Буданов припомни, че по-рано руските войски са заложили мини в охладителния басейн на ЯЕЦ, а също така говори за руска военна техника, пълна с експлозиви, която нашествениците са разположили точно пред четири от шест енергоблока.