Германецът, обвинен в убийството на двама души в едно от най-тежките антисемитски нападения в историята на следвоенна Германия, бе изправен днес на съд. Още в началото на съдебното заседание той се опита да изложи своите расистки мотиви.

Това предизвика острата реакция на съдията, съобщава АФП.

Щефан Балиет, който е на 28 години, е обвинен, че миналия октомври е застрелял двама души, след като се опитал безуспешно да щурмува синагога в източногерманския град Хале.

Делото му в окръжния съд в Магдебург минава при извънреден медиен интерес, тъй като престъплението му дълбоко разтърси Германия 75 години след края на нацизма.

Обръщайки се към съда, Балиет обяви, че през 2015 г. взел решение повече нищо да не прави за германското общество, тъй като то предпочело мюсюлмани и негри вместо него". Така Балиет изрази отношението си към политиката на Меркел, която през въпросната 2015 г. отвори Германия за стотици хиляди бежанци, бягащи от военните конфликти в Сирия и Ирак.

Съдия Урсула Мертенс многократно предупреди Балиет да внимава с тона си, тъй като може да бъде изгонен от съдебното заседание.

"Имам възможността да направя така, че присъдата ви да бъде прочетена и без вашето присъствие. Няма да търпя да извършвате още престъпления и да обиждате хората в тази съдебна зала", подчерта съдия Мертенс.

Балиет веднага й отговори, че "няма проблем с религиите, а със семитизма".

Неговите изказвания обаче бяха повод говорителят на окръжния съд в Магдебург да обяви, че "в този момент никой не трябва да смята, че съдът споделя мнението на обвиняемия".

Самият Балиет бе облечен в черно и в момента, в който бе вкаран с белезници в съдебната зала от трима въоръжени охранители, той свали маската от лицето си, която носеше като противоепидемиологична мярка, и директно погледна към телевизионните камери, които го очакваха.

Според обвинението Балиет е използвал експлозиви и огнестрелно оръжие, за да проникне в синагогата, където 52-ма поклонници празнували Йом Кипур - най-светият ден в еврейския календар.

След като не успял да разбие заключената дървена врата на синагогата, той застрелял минаващата наблизо жена и един мъж, работещ в намиращия се до синагогата магазин за кебап. Той заснема нападението и го предава на живо в интернет.

Тежко обвинение срещу нападателя на синагога в Хале

Тежко обвинение срещу нападателя на синагога в Хале

Започва делото срещу десен екстремист

Балиет се извини за убийството на двамата германски граждани, като каза, че ги е застрелял, защото смятал, че са мюсюлмани. Той призна пред съда, че се вдъхновил за нападението си от терористична атака, извършена срещу две джамии в Нова Зеландия, при която загинаха 51 мюсюлмани.

Преди началото на съдебния процес прокурорите обявиха, че Балиет е направил "много изчерпателни" самопризнания, потвърждавайки "крайнодесните и антисемитските си мотиви". Те имаха предвид и че той е публикувал в интернет постове, в които призовава всички евреи да бъдат убити.