Служителят на Националната гвардия на САЩ, обвинен в издаване на военни тайни и държане на арсенал от оръжия в дома си, Джак Тейшейра, в сряда пледира невинен в съда в щата Масачузетс по шест федерални обвинения, съобщава CNN.

Тейшейра притежава строго секретно разрешение за сигурност и прокурорите изтъкнаха в съда, че началниците му многократно са го предупреждавали за неправомерен достъп до класифицирана разузнавателна информация.

Адвокатите на Тейшейра твърдяха в съда, че техният клиент не е очаквал класифицирана информация, която е публикувал в Discord, да бъде разпространена по-нататък в интернет. Те  критикуваха прокурорите за преувеличаване на опасността, която Тейшейра представлява за националната сигурност.

Заподозреният за изтичането на американски тайни имал арсенал в дома си

Заподозреният за изтичането на американски тайни имал арсенал в дома си

Той представлява заплаха както за страната, така и за обществото, според прокурорите

Джак Дъглас Тейшейра беше арестуван от ФБР на 13 април в дома си в Масачузетс и обвинен в нарушаване на Закона за шпионажа.

През 2018 г., докато е бил в гимназията, Тейшейра е бил отстранен, след като е бил чут да отправя расистки заплахи и да говори за оръжия. Тейшейра приписва тези свои думи на препратка във видео игра, според прокурорите.

През ноември 2022 г., Тейшейра казал, че ако иска, той би "убил много хора", защото това би било "унищожаване на слабоумните", твърдят прокурорите в документи, подкрепящи тяхното предложение за задържане на Тейшейра.

Военният, обвинен за изтичането на секретни документи, може да лежи в затвора 15 години

Военният, обвинен за изтичането на секретни документи, може да лежи в затвора 15 години

2 обвинения му бяха повдигнати

Тейшейра може да лежи в затвора 15 години.