Заподозреният за отвличането на Мадлин Маккан Робърт Мурат спечели делата срещу 11 водещи британски вестника за клевета, предаде Би Би Си.

Припомняме, Мадлин изчезна на 3 май миналата година от апартамента, който семейството наело в португалския курорт Алгарве. Тогава вестниците писаха , че той е замесен в отвличането или убийството на Мадлин.

През април стана ясно, че 34-годишният англичанин ще заведе дела срещу медиите за нанесени вреди.

Той е наел британската адвокатска кантора „Simons Muirhead & Burton" да го представляват в съда по делата срещу вестниците „Скай", „Сън" и други.

Осъдени са:

Sun
Daily Express
Sunday Express
Daily Star
Daily Mail
Evening Standard
Metro
Daily Mirror
Sunday Mirror
News of the World
The Scotsman
Sky

Мурат, който живее близо до апартамента, нает от семейство Маккан по време на почивката им в Португалия, отрича каквато и да била връзка с изчезването на Мадлин.

Той е поискал обезщетение в размер на 550 британски паунда, както и извинение.

Днес говорителят на Мурат съобщи, че е постигнато споразумение за обезщетението, както и писмено извинение от 11-те вестника.

Робърт Мурат, както и родителите на Мадли остават официално заподозрени. Според законите в Португалия официалните заподозрени лица могат да остават такива, без да им бъде повдигнато обвинение, докато трае разследването.

През март Кейт и Джери спечелиха дело за клевета срещу вестникарската група Express заради предположенията, че те са замесени в изчезването на дъщеря си.

Медията трябваше да им се извини официално и да им изплати обезщетение в размер на 550 хил. британски паунда.