Турските власти запорираха сметките на кандидата за кмет на Истанбул от опозиционната „Републиканска народна партия" Мустафа Саръгюл, съобщи вестник „Хюриет" в събота.

От държавния Фонд за гарантиране на банковите влогове обявиха решението си, след като било установено, че Саръгюл и девет други кредитори не са успели да върнат заеми в размер на 3,5 млн. долара, взети през далечната 1998 година.

В първите си коментари на решението, политикът обяви скандала като „провокация", организирана точно преди изборите, насрочени за 30-и март тази година.
„Въпросният инцидент не е нищо повече от политическа поръчка и манипулация на държавните служби, организирана с цел да се разсее общественото мнение", заяви Саръгюл. Той е основният съперник на сегашния кмет Кадир Топбаш, издигнат за трети мандат от управляващата „Партия на справедливостта и развитието" на Реджеп Ердоган.

Обвиненията срещу Мустафа Саръгюл идват на фона на големия корупционен скандал, разразил се преди месец. Петима депутати от управляващата „Партия на справедливостта и развитието" и трима министри от кабинета на Ердоган подадоха оставки заради аферата, която според мнозина бе използвана от премиера Ердоган за разчистване на политически сметки.