Специален полет на Северна Корея с десетки дипломати и други чужденци, пристигна в Далечния изток на Русия в понеделник, тъй като КНДР затяга блокадата си, предназначена за от коронавируса, съобщава АП.

Северна Корея не потвърждава нито един случай на заболяване с COVID-19, но държавните медии съобщават, че хиляди хора са под карантина като част от строги мерки за превенция.

Десетки пътници, повечето от които носят маски за лице, а някои придружени от деца, са на международното летище в Пхенян. Севернокорейските здравни работници, облечени в бели защитни костюми, ги сканират за температура.

Не е ясно колко са излетели за Владивосток. Северът отмени месечна карантина за чуждестранни дипломати в Пхенян на 2 март, което им позволи да напуснат страната, ако е необходимо. Уебсайтът на международното летище Владивосток показва, че полет Air Koyro 271 пристигна в 10:49 ч. местно време.

Колин Крукс, британският посланик в Пхенян, коментира в "Туитър": "Тъжно е да кажа сбогом тази сутрин на колегите от германското посолство и френския офис #NorthKorea, които временно затварят". Той допълва, че британското посолство ще остане отворено.

Ким Чен-ун пожела здраве на южнокорейците заради коронавируса

Ким Чен-ун пожела здраве на южнокорейците заради коронавируса

Севернокореецът е уверен, че Южна Корея ще се справи с вирус на своята територия

Френското външно министерство потвърди миналата седмица, че планира временно да затвори офиса си за сътрудничество в Пхенян. "Северна Корея предприе драстични мерки за ограничаване от края на януари, които по-специално засягат чуждестранните представителства и сериозно възпрепятстват функционирането на френското бюро за сътрудничество в Пхенян", се казва в изявление на министерството.

Северът нарече своята антивирусна кампания въпрос на "национално оцеляване", като същевременно забранява приема на чуждестранни туристи, затваря почти целия трансграничен трафик с Китай, засилва проверката на входните пунктове и мобилизира здравните работници за наблюдение на жителите и изолиране на хората със симптоми.

Много експерти казват, че Северна Корея е силно уязвима към инфекциозни заболявания поради хроничния недостиг на медицински консумативи и остарялата инфраструктура за здравеопазване.

Държавната радиостанция в КНДР съобщи в неделя, че властите миналата седмица са освободили 1020 души от карантина в провинция Кангвон и 2630 в провинция Джаган. Предишни съобщения на държавните медии са, че най-малко 7 000 севернокорейци са били под карантина.

Северна Корея заяви в петък, че освобождава 221 чуждестранни граждани от месечна карантина. Смята се, че поне 160 други остават под карантина, първоначално КНДР постави над 380 чуждестранни граждани под "строго ограничено медицинско наблюдение".

Йо Шан-кий, говорител на министерството на обединението на Южна Корея, заяви в понеделник, че Севера не отговаря на предложенията на Южна Корея за съвместни карантинни усилия.

Коронавирус: Северна Корея може да стреля по китайци, ако доближат границата

Коронавирус: Северна Корея може да стреля по китайци, ако доближат границата

Китай предупреждава и глобява граждани, или рискуват "разстрел" от севернокорейски граничари