Франция одобри закон, забраняващ носенето на маски при протести и друг закон, който да забрани на определени хора да участват в митинги, съобщава БиБиСи.

Носенето на маска може да доведе до едногодишна присъда и глоба от 15 000 евро. Месеци наред Франция е блокирана от ежеседмични протести с "жълтите жилетки". Но полицията също е под наблюдение, тъй като се твърди, че причинява тежки наранявания на мирни протестиращи.

Случаят с Жером Родригес възобнови дебата за полицейските действия, той бе ранен в окото по време на митинг в събота и може да загуби зрението си.

Правителството на Франция е под натиск да провери оръжията на полицията

Правителството на Франция е под натиск да провери оръжията на полицията

Някои от пострадалите са осакатени или с изгубено око

Освен забраната за носене на маска или друго лицево покритие без основание, на конкретно посочено лице вече може да бъде забранено да протестира.

По-рано, съдът можеше да издава такава забрана, но правомощието да се забрани на дадено лице да протестира сега получават и регионалните администратори.

Поддръжниците на тази забрана коментират, че ще се използва само срещу извършили рецидив: те трябва да представляват сериозна заплаха за обществения ред и са извършили някакви насилствени действия срещу хора или собственост.

Пренебрегването на такава забрана може да доведе до шестмесечна присъда и глоба в размер на 7 500 евро, въпреки че на всеки засегнат ще бъде разрешено спешно обжалване.

Сблъсъци между "жълти жилетки" и полиция във Франция

Сблъсъци между "жълти жилетки" и полиция във Франция

Пореден уикенд на протести в страната

Друга част от закона се надява финансовите нарушители да бъдат отговорни за имуществените щети, които причиняват.

Много френски депутати изразяват загриженост, че законодателството може да окаже натиск върху личните права.

Говорител на партията на президента Еманюел Макрон, Аурор Берже заяви, че новият закон не е за ограничаване на свободите, а за гарантирането им.

"Ние не говорим за някакъв французин, избран на случаен принцип - ние говорим за онези, които нараняват, опитват се да убият или да унищожат имущество", коментира тя.

"Този закон ще позволи на тези, които наистина искат да протестират, винаги да го правят", обяснява Берже.

„Червените шалове” се опълчиха на „жълтите жилетки” във Франция

„Червените шалове” се опълчиха на „жълтите жилетки” във Франция

Хиляди демонстранти, носещи червени шалчета, организираха демонстрация