Правителството на Франция е под растящ натиск да извърши проверка на използваните от полицията оръжия срещу цивилни след информация за сериозни наранявания по време на уличните демонстрации на "жълтите жилетки", пише "Гардиън".

Някои от пострадалите са осакатени или с изгубено око.

„Червените шалове” се опълчиха на „жълтите жилетки” във Франция

„Червените шалове” се опълчиха на „жълтите жилетки” във Франция

Хиляди демонстранти, носещи червени шалчета, организираха демонстрация

Държавният съвет на Франция, съветнически орган по правни въпроси, днес ще разгледа молба на Френската лига за защита правата на човека и търговския синдикат CGT да се забрани на полицията да използва оръжия с гумени топчета. Френският омбудсман отдавна предупреждава, че представляват опасност и носят "непропорционален риск".

Адвокати също призовават правителството да забрани гранати, които съдържат 25 грама взривно вещество. Франция е единствената европейска страна, която използва такива мощни шокови гранати при безредици, които предизвикват частична слепота и глухота за кратко време.

Президентът на Франция Еманюел Макрон е притискан да забрани тези оръжия, след като Жером Родригес, един от лидерите на "жълтите жилетки", беше ударен в окото по време на демонстрации в Париж в събота. Той е заявил, че е осакатен до края на живота си.

Сблъсъци между "жълти жилетки" и полиция във Франция

Сблъсъци между "жълти жилетки" и полиция във Франция

Пореден уикенд на протести в страната

Правозащитни организации коментират, че случаят с Родригес е върхът на айсберга. Адвокати са установили, че 17 души са изгубили око заради използването на такива оръжия. Други най-малко трима са изгубили крайници. Нараняванията са получени на демонстрации в Париж, Бордо, Нант и други градове.

Отново агресия от страна на „жълтите жилетки“, има арестувани

Отново агресия от страна на „жълтите жилетки“, има арестувани

Маскирани са хвърляли камъни и бутилки…

Вчера френското правителство съобщи, че 1900 души са пострадали по време на демонстрациите от ноември. Според адвокати и журналисти най-малко 100 души са ранени от полицията. Общо 101 разследвания провежда полицията. 1200 полицаи са пострадали.