Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф заяви, че Великобритания, Франция и Германия "продадоха" иранската ядрена сделка (Съвместен комплексен план за действие, JCPOA) в замяна на обещание на американския президент Доналд Тръмп да не налага мита върху европейските автомобили. Така външният министър коментира публикуването на The Washington Post, цитиран от ТАСС.

"Евротройката продаде остатъците от JCPOA в замяна на избягването на новите мита на Тръмп. Така няма да стане, приятели. Само дразните апетитите му ... но ако искате да продадете честността си, продължавайте", коментира Зариф.

"Но не говорете за висок морал и правна обосновка. Нямате ги", допълва той.

The Washington Post, позовавайки се на свои източници твърди, че Тръмп е заплашил Париж, Лондон и Берлин да наложи 25% мита върху европейските автомобили, освен ако не обвинят Иран в нарушаване на JCPOA.

Според американската медия, предупреждението е отправено седмица преди тези държави да започнат механизъм за разрешаване на спорове за ядрена сделка на 14 януари.

Британия, Франция и Германия задействат механизма за спорове в сделката с Иран

Британия, Франция и Германия задействат механизма за спорове в сделката с Иран

Жозеп Борел пред ЕП: Иранската ядрена сделка няма алтернатива

Във вторник министерството на външните работи на Иран предупреди за "сериозен и силен отговор" на европейския ход към възможни санкции, след проблемите с ядрената сделка за която се договориха през 2015 г.

Един от източниците определя този ход на САЩ като "изнудване".

Събеседниците на медията отбелязват, че заплахата на Тръмп почти принуждава европейците да се откажат от тази идея от страх, че може да ги определят за "марионетки" на Вашингтон, ако тази информация попадне в медиите.

Бъдещето на сделката е под въпрос, след като САЩ едностранно я напуснаха на 8 май 2018 г. и Вашингтон наложи санкции на Техеран за износ на нефт.

Според Иран, останалите участници, предимно европейци, не се придържат изцяло към задълженията си в икономическата част на споразумението, така че в сегашната му форма няма смисъл.

В тази връзка Иран започна поетапно спиране на задълженията си по JCPOA по отношение на обогатяването на уран и изследователски дейности и в началото на януари обяви приключването на този процес.

Търговската сделка между САЩ и Великобритания под риск, ако Лондон не промени позицията си за Иран

Търговската сделка между САЩ и Великобритания под риск, ако Лондон не промени позицията си за Иран

Предупреждението на Ричард Голдбърг, който до миналата седмица беше член на Съвета за национална сигурност към Белия дом, подчертава дилемата