Опасенията във връзка с евентуално съперничество между държави, борещи се за ресурси като петрол, полезни изкопаеми и земеделски земи, са намалели напоследък, което се дължи на по-ниските цени на суровините и храните. Това обяви служител на Световната банка, цитиран от „Ройтерс”.

Високите цени на петрола от 2007 до 2008 г. допринесоха за по-високите цени на хранителните продукти и предизвикаха бунтове за храна в няколко развиващи се страни, включително Хаити, Бангладеш и Мозамбик.

Но намаляването на цените на петрола и други фактори направи така, щото цените на храните понастоящем да кръжат около 7-годишно дъно, което представлява облекчение за потребителите с ниски доходи.

До 2015 г., в разгара на бума на суровините, суверенни инвестиционни фондове и големи инвеститори наляха пари в придобиване на дългосрочен достъп до мини и обработваема земя.

Анализатори предупредиха, че тази надпревара за природни ресурси непропорционално вреди на бедните.

Ситуацията се промени значително оттогава, твърди представителят на Световната банка Майкъл Джарвис.

Не съм сигурен, че виждам надпревара за ресурси”, изтъква Джарвис, който ръководи отдела на банката, който се занимава с добивната промишленост, като допълва: „Някои от дебатите около това замряха заради ниските цени на суровините. Но те могат да се завърнат.”