Петият, особено болезнен път е след Първата световна война. Загубата на надежда и огромните изселвания, създават много песимистични настроения в Македония, а и сред македонската емиграция в България.

Терористичният сръбски режим отблъсква част от населението от ВМРО - запазени са доклади на разузнавачи на ВМРО, в които се съобщава, че населението се моли да не се изпращат чети в Македония, защото сметката плаща то. Като прибавим и самоизтреблението вътре във ВМРО, картината не е никак розова.

Нова рана отварят Нишките споразумения между България и Кралска Югославия и съпътствалото ги изявление на Стамболийски: "ние не щем Македония - нека Ви е халал.  Само ако може, вземете и македонците и направете от тях мирни и почтени граждани ...".

Има в това изказване и капитулация и тънка ирония - един вид, оправяйте се с ВМРО, като сте толкова "курназ", но за македонците е останало само капитулантското тълкувание. За Тодор Александров - също. И главата на Стамболийски хвръква в буквалния смисъл на думата ...

Коментари по темата - в основната новина За македонските рани, или защо ни мразят македонците