Британският премиер Тереза Мей е изправена пред все повече критики заради това, че не се е срещнала с оцелелите от пожара в жилищния блок в Лондон, засилвайки натиска върху нея, след като тя се опитва да сключи споразумение, за да остане на власт, отбелязва "Ройтерс".

Мей обеща да се проведе открито за обществото разследване на пожара в 24-етажната сграда за социално слаби, при който загинаха най-малко 17 души в западната част на Лондон, изразявайки скръбта си в телевизионно обръщение, след като се срещна със службите за спешна помощ.

Над 60 жертви в лондонската кула Гренфел

Над 60 жертви в лондонската кула Гренфел

Властите се опасяват, че може никога де не успеят да идентифицират загиналите

Но за разлика от лидера на опозицията Джереми Корбин и кмета на Лондон Садик Хан, който беше попитан от младо момче "Колко деца умряха?", Тереза Мей не се срещна с живеещи в изгорелия блок, което предизвика критики от местни жители, от медиите и в редиците на Консервативната партия.

"Тя искаше изцяло контролирана ситуация, в която тя не използва своето милосърдие", изтъкна бившият правителствен служител Майкъл Портило пред БиБиСи.

"Тя трябваше да бъде там с живущите. Трябва да бъдеш подготвен да приемеш емоциите на хората и да не си толкова уплашен от хората", допълни Портило.

Лидерът на лейбъристите гневен след пожара в Лондон

Лидерът на лейбъристите гневен след пожара в Лондон

Има много подобни сгради в страната и живеещите в тях са в риск

Запитана вчера защо не се е срещнала с живеещи в сградата или не е посетила център на местната общност, Тереза Мей заяви, че искала да посети мястото на инцидента, за да бъде информирана от службите за аварийно и спешно реагиране.

Местни медии съобщават, че броят на загиналите или изчезналите при пожара е достигнал 65 души. Лондонската полиция очаква броят на жертвите да нарасне още, като предупреди, че може да отнеме месеци претърсването на изгорялата сграда и идентифицирането на жертвите.

Британските вестници днес засилиха критиките си към правителството, посочвайки, че са налице редица въпроси, които се нуждаят от отговор, включително за това дали облицовката, използвана в сградата, е спомогнала за бързото разпространение на огнената стихия.

Жертвите на пожара в Лондон са поне 17, очакват се още

Жертвите на пожара в Лондон са поне 17, очакват се още

Все още има "неизвестен брой" хора в тлеещите руини