Северна Корея извади на показ междуконтинентални балистични ракети и друга военна техника в мащабен военен парад, с което отбеляза рождения ден на покойния основател на страната Ким Ир-сен, докато комунистическият вожд трето поколение Ким Чен-ун гледал с наслада, съобщава "Асошиейтед прес".

Държавната телевизия показа Ким, облечен в черен костюм и бяла риза, излизащ от лимузина и поздравяващ своята почетна гвардия, преди да закрачи по червения килим. След това той пристъпил към подиума и се поздравил с висшата правителствена номенклатура и приветствал хилядите войници и цивилни граждани, участващи във военния парад на пл. "Ким Ир-сен" в столицата Пхенян.

Празненствата в чест на 105-ата годишнина от рождението на Ким Ир-сен, дядо на Ким Чен-ун, се проведоха на фона на опасения, че Северна Корея вероятно се подготвя за шестия си ядрен опит или изстрелване на ракета.

Армията на Северна Корея обеща безмилостен отговор на всяка US провокация

Армията на Северна Корея обеща безмилостен отговор на всяка US провокация

Базите им в Южна Корея ще бъдат превърнати в прах за минути

Държавната телевизия показа няколко ракети KN-08, натоварени на камиони на парада. Военни анализатори твърдят, че ракетите биха могли един ден да поразят цели на територията на САЩ, въпреки че Северна Корея все още не ги е тествала.

На парада бяха демонстрирани големи ракети, натоварени в два различни вида самоходни ракетни установки.

"Ройтерс" отбелязва, че Северна Корея е показала балистични ракети, които се разполагат на подводници, преди военния парад.

Това става, докато група бойни американски кораби, включително самолетоносач, се приближава към Корейския полуостров.

По-рано заместник-председателят на Корейската трудова партия се закани, че севернокорейските власти ще нанесат съкрушителен ядрен удар в отговор на всяка провокация от страна на САЩ.

"С нашето ядрено оръжие на справедливостта ние ще унищожим ядреното оръжие на САЩ. Ако САЩ се осмелят на каквато и да е провокация, ние незабавно ще нанесем разрушителен удар, ще отвърнем на ядрената война със свой ядрен удар", предупреди той.