Със своето застаряващо население Европа се нуждае от имиграция и може да разреши мигрантската криза само чрез сътрудничество, а не със "затваряне на вратите си". Това обяви ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, цитирана от "Франс прес".

"Смятам, че европейците трябва да разберат, че ние се нуждаем от имиграцията за нашите икономики", след като населението на континента застарява, подчертала Могерини, откривайки среща относно миграцията между Европа и Африка в малтийската столица Валета.

Около 8 500 души, опитващи се да де доберат до Европа, са били спасени в морето от началото на тази година, докато най-малко 227 души са или загинали, или безследно изчезнали.

"Африка от своя страна трябва да обмисли разходите от трафика на хора, загубата на човешки живот", посочила още тя, отбелязвайки, че най-малко 4 500 души, основно африканци, са се удавили или са обявени за безследно изчезнали в морето през миналата година, докато са се опитвали да се доберат до бреговете на Италия.

"Миграцията може да бъде управлявана само чрез сътрудничество и партньорство", заявила Могерини.

По думите ѝ, барикадите и оградите не били отговор или решение.

"Има сили по целия свят, които настояват за различен подход, подход, основан на изграждането на стени вместо на изграждане на партньорства", изтъкнала Могерини, без пряко да спомене американския президент Доналд Тръмп и неговото обещание да построи стена по американско-мексиканската граница.

"Това не е европейският начин. Европа не затваря и няма да затвори вратите си", изтъкнала тя, но добавила, че Европа трябва да действа за решаване на кризата с мигрантите.

"Ние трябва да спрем трагедията в морето и в пустинята. Всеки един ден хора все още умират", заявила Федерика Могерини.