За приемане на бежанци по квоти настоява пред европейските лидери гръцкият премиер Алексис Ципрас, предава кореспондентката на БНР. Напрежението по гръцките острови не стихва и в бежанските лагери там ежедневно се провеждат протести. С настояването на приемането на бежанци по квоти Ципрас се опитва да овладее това напрежение.

След срещата на европейските лидери в Брюксел Алексис Ципрас обясни, че Атина настоява за единна позиция на всички европейски страни по бежанската криза, както и за аналогично разпределение на бежанците.

По-бърза депортация на мигрантите си обещаха евролидерите

По-бърза депортация на мигрантите си обещаха евролидерите

Президентите и премиерите на 28-те страни членки

В Гърция напрежението се покачва от чакащите за прехвърляне в други европейски страни. Досега само 5200 бежанци от Гърция са били разселени другаде. С месеци чакат още 60 000.

Мигранти и бежанци протестират ежедневно в лагерите. Основната тежест е на островите в Егейско море. Над 15 000 души се намират в лагерите там. Те не желаят да остават в Гърция. В същото време няма и условия за настаняването на всички.

Алексис Ципрас е категоричен, че Атина не може да се справи сама с кризата. По думите му мигрантската криза е предизвикателство през Европейския съюз и трябва да бъде намерено европейско решение, тъй като една страна сама не може да се справи. Ципрас подчерта, че това не е само проблем на Гърция и предупреди, че е застрашено общото бъдеще на Европа.

Пред гръцките медии той коментира, че системата за даване на бежански статут трябва да се промени изцяло. Това трябвало да стане по начин, по който тежестта не се прехвърля към страните на външната европейска граница.

В Рим днес се провежда извънредна среща на министрите на външните работи и там еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос защитава същите позиции.

Междувременно говорителката на гръцкия кабинет обяви, че в правителството на Ципрас ще има промени, тъй като са неизбежни. Предвижда се създаване на Министерство на миграцията. Промените обаче нямало да се случат преди неделя.