Лидерите на ЕС си обещаха по-бързо да депортират мигранти и да затегнат граничния контрол, за да спрат влизането на хора на територията на съюза, които не покриват критериите за получаване на убежище, съобщава АП.

Президентите и премиерите на 28-те страни членки на ЕС отбелязаха в съобщение, че страните трябва да "подобрят нивото на връщане", особено на мигранти от Африка, и да се "ускори връщането от гръцките острови към Турция".

Те отбелязват, че се работи по нова система за проверка на пресичащите външните граници на ЕС, която трябва да бъде завършена до края на годината.

Всички пътуващи, включително и европейски граждани, ще бъдат проверявани при напускане или влизане на територията на ЕС в съответствие с тази схема.

Лидерите също настояват да се постигне напредък по приемането и прилагането на система, която ще позволи предварителни проверки на хора, които им е позволено да пътуват без виза и евентуално недопускане влизането им в Шенгенската зона.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че много държави са против задължителните квоти за разселване на бежанци.

Туск изтъкна пред журналисти в Брюксел, че "няма ентусиазъм за задължителните квоти. Но ние всички трябва да покажем солидарност и да направим каквото можем, за да помогнем".

Миналата година страните членки гласуваха за разселване на 160 хиляди мигранти, пристигнали в Италия и Гърция. Повече от година по-късно едва 6 хиляди бежанци са разселени. Държавите от Централна Европа са против схемата.