Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел призова страните членки на Европейския съюз да въведат граничен контрол в продължение само на 24 часа, за да бъдат шокирани европейците и по този начин да оценят предимствата на безвизовото пътуване в Шенгенското пространство, съобщава „Блумбърг”.

„Затварянето на границите за един ден ще покаже на хората какво означава да се чака два часа, за да се влезе в Италия или Испания, да има контрол навсякъде, да се блокира всякакъв обмен”, изтъкна Бетел на конференция за излизането на Великобритания от ЕС в Париж, добавяйки: „Един ден. Така че хората да видят какво е да бъдат извън Европа.”

„Ужасно е това, което казвам, но ще бъде добре за хората да разберат”, посочил още премиерът на Люксембург.

Говорейки преди срещата на лидерите на страните членки на ЕС през следващата седмица, Бетел подчертал необходимостта ЕС да „остане твърд” пред исканията на Великобритания за достъп до единния пазар, без да приеме свободното движение.

Великобритания „иска да има своя торта и да си я яде”, отбеляза той и допълни: „Преди, те бяха в ЕС и те имаха много изключения специално за тях; сега те искат да бъдат извън Съюза с много участия специално за тях. Ние не сме във „Фейсбук”, където има опцията „сложно е” за семейното положение.”