В обръщение, излъчено късно снощи, вторият в йерархията на "Ал-Кайда" Айман Ал-Зауахири призова мюсюлманите да се обединят под ръководството на талибанския лидер Молла Омар, да спрат да формират държавни правителства, а вместо това да следват стриктно закона на шериата, информира Си Ен Ен.

Съобщението на Зауахири, който е дясна ръка на лидера на Ал-Кайда Осама Бин Ладен е излъчено на ислямистки уеб-сайт.
41-минутния видеоматериал показва неподвижна снимка на Ал-Зауахири, звуков коментар и субтитри на английски език.

Телевизия Си Ен Ен е получила материала, заедно с превод на текста от lauramansfield.com - уеб-сайт, който анализира тероризма.
Автентичността на материала още не е доказана.

В него Ал-Зауахири нарича правителствата на Ирак и Афганистан, които са съюзници на САЩ "предатели" и предупреждава, че САЩ "са на път да си тръгнат и да ги изоставят, както направиха и във Виетнам".

Той призовава палестинците да отхвърлят държавното си управление и да се управляват според законите на шериата.

"Суверенно управление може да се постигне само ако освободите Палестина от евреите и техните агенти и само ако наложите правителство, което управлява чрез шериата.", заявява Ал-Зауахири и допълва: "в противен случай сапунената опера със забрани, преследвания, убийства и предателства ще продължава."

В това съобщение, както и в предишното, разпространено на 22 януари, Ал-Зауахири отправя груби думи към президента Буш и Съединените щати.

По думите му Буш е "пристрастен към пиенето, лъжите и хазарта", а "американците са го избрали два пъти от алчност за мюсюлманските съкровища и заради омразата си към тях."