Германската Зелена партия обяви, че преговорите за тристранна коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел и либералната Свободна демократическа партия трябва да започнат, след като консервативният блок преодоля ключово препятствие, уреждайки въпроса с броя на мигрантите, които да се допускат в страната, съобщава "Ройтерс".

Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел изглежда отстъпи пред консервативните си баварски съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) вчера, съгласявайки се да поставят горна граница на приеманите от Германия мигранти годишно по хуманитарни причини, а именно - не повече от около 200 хил. души годишно.

ХДС и ХСС се договориха за бежанците, зелените не са съгласни

ХДС и ХСС се договориха за бежанците, зелените не са съгласни

Да не надхвърлят 200 хиляди души...

Това разчисти пътя за преговори за сформиране на коалиция "Ямайка", която досега не е била изпробвана на национално равнище, но е единственият реален вариант след парламентарните избори на 24 септември, след които консерваторите на Меркел останаха най-силният блок, но са много далеч от абсолютното мнозинство и се нуждаят от коалиционни партньори. Социалдемократите, които досега бяха техен коалиционен партньор, обявиха, че излизат в опозиция.

Джем Йоздемир, който е съпредседател на Зелената партия, която се застъпва за мигрантите, избегна ясно отхвърляне на споразумението за мигрантите между консервативните формации и по този начин остави вратата отворена за коалиция "Ямайка" - името, произтичащо от черните, зелените и жълтите цветове на партиите (ХДС, Зелената партия и Свободната демократическа партия), които съвпадат с тези на знамето на карибската островна държава.

"Любопитен съм да видя как ще ни обяснят това", коментира Йоздемир за споразумението между консервативните формации в интервю за обществената телевизия ZDF.

Зелените отхвърлят поставянето на таван за пристигащите мигранти в Германия, за който от ХСС пледират с оглед на притока на над 1 млн. мигранти през 2015 и 2016 г., като повечето от тях влязоха в страната през южната провинция Бавария.

Германците искат тристранна коалиция на Меркел, FDP и зелените

Германците искат тристранна коалиция на Меркел, FDP и зелените

Само 26% от германците искат "голямата коалиция" между консерватори и социалдемократи

Въпреки че се очаква новопристигналите мигранти през тази година да са далеч по-малко в сравнение с предходните две години, въпросът се очаква да предизвика искри между ХСС и Зелената партия по време на преговорите за сформирането на управляваща коалиция.

Въпреки това Йоздемир призова консерваторите бързо да поканят свободните демократи и зелените на проучвателни преговори за сформиране на коалиция, посочвайки: "Всички ние трябва да започнем сега."

Тогава страните ще разберат дали могат да работят заедно, добави той и подчерта, че всички групи, взимащи участие в коалиционните преговори, ще трябва да направят отстъпки.

"Компромисите винаги означават, че всеки трябва да отстъпи малко", изтъкна Йоздемир.

Симоне Петер, друг високопоставен член на Зелената партия, вчера разкритикува споразумението за мигрантите между консерваторите, посочвайки, че то безразборно обединявало заедно бежанските групи и след достигането на лимита, то ги противопоставяло едни на други без причина.

Влиятелният член на ХСС Томас Кройцер подчерта, че ХСС очаква договореното с ХДС на Меркел в неделя да бъде записано в коалиционното споразумение. Той допълни, че може да си представи сценарии, при които може да се наложи корекция на тавана от 200 хил. мигранти.

Свободните демократите посочиха, че компромисът, постигнат между консерваторите, е подготвил пътя за коалиционните преговори.

Междувременно канцлерът Ангела Меркел обяви, че коалиционните преговори между ХДС/ХСС и останалите две партии ще започнат на 18 октомври.