Украинските военни свалят 35% от дроновете-камикадзе с помощта на преносими системи за противовъздушна отбрана - преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК), но са необходими повече от тях, необходими са и други системи за противовъздушна отбрана и ракети, каза украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Би Би Си.

"Използваме различни видове ПЗРК на бойното поле. 35% от всички шахеди ... Ето нашия анализ и той е точен, защото ние изградихме цифрова платформа за всички шахеди, всички дронове, които Русия използва срещу нас, срещу нашата гражданска инфраструктура, ние свалихме 35% с ПЗРК", каза Зеленски на 20-то заседание на платформата Ялтенска европейска стратегия.

Според Зеленски Украйна има системи за противовъздушна отбрана Patriot, но те не са достатъчни: "И тук, слава Богу (благодарим) и на нашите екипи, и на нашите партньори. Patriot", на първо място, или IRIS-T, или други наши системи, HAWKS и така нататък - всички работят и е важно да работят с ракети. Винаги няма достатъчно ракети", подчерта Зеленски.

Защо за Украйна ATACMS са по-важни от Storm Shadow

Защо за Украйна ATACMS са по-важни от Storm Shadow

Всеки модел си има своите предимства, но и недостатъци