Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерно видеообръщение, че тази седмица Украйна е предприела стъпки към укрепване на духовната си независимост.

Тази седмица беше наредено манастирът на Украинската православна църква в канонично подчинение на Московската патриаршия да напусне Киево-Печорската лавра до края на март, съобщи Би Би Си.

"През тази седмица има движение към укрепване на нашата духовна независимост.

Обществото го вижда. И аз виждам одобрението на украинците за нашите стъпки - напълно законни.

И ние ще продължим това движение.

Няма да позволим на една терористична държава да има каквато и да е възможност да манипулира духовността на нашия народ, да разрушава нашите украински светини, нашите манастири или да краде каквито и да е ценности от тях", каза Володимир Зеленски.

Киево-Печорската лавра официално се регистрира като украински манастир

Киево-Печорската лавра официално се регистрира като украински манастир

Решение на спора с Москва

Тази седмица директорът на украинска държавна институция - Националния резерват "Печорска лавра" в Киев - нареди на манастира на Украинската православна църква да напусне Долната лавра до 29 март.

Преди това на Украинската православна църква (която с началото на войната премахна споменаването на Московската патриаршия от официалното си име, но запази каноничните си връзки с нея) беше забранено да използва храмовете на Горната лавра, а сега беше изгонена от цялата територия на древния киевски манастир.