В обръщение пред европейските лидери украинският президент Володимир Зеленкси ги помоли да не  закъсняват с членството на Украйна в ЕС, както се случи със санкциите срещу Русия, цитира думите му УНИАН.

"Вие приложихте санкции. Благодарни сме. Това са мощни стъпки. Но беше малко късно. Защото, ако беше превантивно, Русия нямаше да влезе във война. Поне никой не знае със сигурност, имаше шанс". Блокирахте "Северен поток-2". Благодарни сме Ви. И с право. Но и то беше малко късно. Защото ако беше навреме, Русия нямаше да създаде газова криза. Поне имаше шанс, " каза президентът на Украйна.

Той отбеляза: "Вие сте единни, обединени около нас. Но искам да кажа, че това беше направено по един различен начин. Но още веднъж - основното е, че се обединихте. И ние наистина го оценяваме."

Той отбеляза, че сега се подготвя членството на Украйна в Европейския съюз. "Най-накрая. Тук Ви моля - не закъснявайте. Моля. Защото този месец (последния-бел.ред.) сте сравнявали тези различни светове и можете да видите всичко. Кой какво струва. И че Украйна трябва да бъде в ЕС в близко бъдеще. И ние имаме този шанс", подчерта Зеленски.

Зеленски вече не иска зона без полети и членство в НАТО

Зеленски вече не иска зона без полети и членство в НАТО

САЩ искат да дадат на Киев противокорабни ракети

Европейският съюз обеща да създаде Доверителен фонд за солидарност с Украйна за нейното възстановяване. Това се посочва в параграф 8 от заключенията от срещата на върха на ЕС.

"Като се вземат предвид разрушенията и огромните загуби, нанесени на Украйна от руската военна агресия, ЕС се ангажира да подкрепи правителството на Украйна за посрещане на неотложните нужди на държавата и след войната за възстановяване на демократична Украйна.

За тази цел Европейският съюз се съгласява да създаде Доверителен фонд за солидарност с Украйна и кани международни партньори да участват и призовава за незабавна подготовка. ЕС "призова Европейската комисия да продължи да предоставя техническа помощ за реформите в страната". ЕС също така призова за своевременно организиране на международна конференция за набиране на средства за фонда.

Припомняме, че непосредствено след началото на руската инвазия Украйна депозира молба за приемане в ЕС по ускорена процедура. Тази идея се подкрепя от балтийските и някои централноевропейски страни като Полша и Словакия. ЕС макар и да прие молбата за Украйна и да изрази категорична подкрепа за страната даде ясно да се разбере, че това не може да се случи толкова бързо и със сигурност не веднага.

Офисът на Зеленски: Русия иска "продължителна война"

Офисът на Зеленски: Русия иска "продължителна война"

Руските военни се "окопавали" по окупационните линии

Въпреки изявленията тук, в централата на НАТО, а и в Брюксел, за подкрепа на Украйна и решимост да се накаже Русия финансово, BBC пише, че реалната ситуация е "отрезвяваща". Нито един от европейските лидери не успя да посочи признаци, че санкциите са започнали да променят по някакъв начин поведението на Путин или са повлияли на решението му да започне война с Украйна.

Засега стратегията на НАТО е да снабдява украинците с оръжие в очакване, че безпрецедентните финансови санкции, наложени на Русия, ще я убедят да спре да напада съседката си.

Страните от НАТО настояват, че правят всичко възможно да въоръжат Украйна, без да ескалират конфликта или да се намесват пряко, което според тях може да има тежки последици.