Закъсненията в доставката на оръжие за Украйна и противовъздушната отбрана за защита на нашите хора водят до загубени животи. Това заяви в събота във видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от "Укринформ".

Както обичайно, той коментира накратко изминалия ден. 

Цял ден в Одеса продължи спасителна операция на мястото на руския удар с безпилотен самолет "Шахед". В момента продължават да работят Държавната служба за извънредни ситуации, полицията и други служби - има информация за хора под развалините. Обикновена жилищна сграда - една от многото разрушени от безчовечните руснаци. Към момента са известни седем смъртни случая, включително две деца. Едно бебе - на четири месеца, казва се Тимофий. И момчето Марк, което още не беше навършил три. Изказвам своите съболезнования на всички техни семейства и близки.

Тази година нови изтребители ще бъдат в украинското небе, похвали се Зеленски

Тази година нови изтребители ще бъдат в украинското небе, похвали се Зеленски

Отчете посещението на Рюте и благодари на Нидерландия за подкрепата

Ранени са осем души, включително още едно дете, тригодишно момиченце. Оказва се необходимата помощ на всички пострадали. Благодаря на всички, които участват в спасителната операция и подкрепят хората. Много е важно да сме заедно, да си помагаме, каза президентът.

Подобни атаки нямат и не могат да имат военен смисъл. Това е тероризъм, насочен единствено към унищожаване на животи, единствено към сплашване на хората, настоя президентът.

В началото на следващата седмица след завръщането на генерал-полковник Сирски от фронта го очаквам с подробен доклад и конкретни предложения за следващи промени и действия. Ние се подготвяме за по-нататъшна работа с партньори - нашите срещи, нашите преговори - в името на оръжията за Украйна, в името на непрекъснатостта на подкрепата.

Светът знае какво може да противопостави на тероризма. Светът има достатъчно системи за противоракетна отбрана, системи за защита от дронове и ракети. Забавянето на доставките на оръжие за Украйна, системите за противоракетна отбрана за защита на нашия народ води, за съжаление, до такива загуби, до факта, че списъкът на децата, чиито животи Русия отнема, непрекъснато расте. Украйна не поиска нищо повече от необходимото за защита на живота. Когато са загубени животи и партньорите просто играят вътрешни политически игри или спорове, които ограничават нашата защита, това е невъзможно да се разбере. Това е неприемливо. И ще бъде невъзможно да се забрави - светът ще помни това.

Украйна и тази нощ под руски огън

Украйна и тази нощ под руски огън

От полунощ е в сила тревога за въздушна атака в Полтавска, Сумска и Харковска области

Руският терор трябва да бъде победен. Това е фундаментално. В Москва не признават нищо друго освен сила. Следователно трябва да има повече от нашата сила и единство. Единство на света. Единство тук, в Украйна, завърши той.