Русия трябва да бъде изправена пред съда за своите престъпления в Украйна на всички нива: както индивидуално, така и цялата страна.

Това заяви в неделя в последното си обръщение към нацията президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от "Укринформ".

"Ако Москва не беше решила да започне тази агресия, този терор, хиляди и хиляди хора щяха да са живи сега. Затова е толкова важно Русия да бъде подведена под пълна и справедлива сметка на всички нива. На индивидуално ниво - да държи всеки военнопрестъпник, всеки терорист отговорен. Също така, на ниво цялата терористична държава - това предполага техните активи и способности", каза той.

Зеленски отбеляза, че Русия трябва да чувства и помни завинаги, че агресорът в крайна сметка ще загуби най-много от агресията, която отприщи.

Херсон отново под руски обстрел

Херсон отново под руски обстрел

Това се случва за пореден път тази седмица

Президентът благодари на всички страни, които работят за доближаване на отговорността на Русия, включително чрез прилагане на военни, санкционни, правни и политически инструменти.

Руснаците обстреляха повече от 100 населени места в Украйна само в неделя. 

Европейският съюз (ЕС) започна обсъждането на нов пакет от санкции срещу Русия, който трябва да бъде одобрен до втората годишнина от началото на войната в Украйна. 

В средата на декември ЕС одобри 12-ия пакет от санкции срещу Русия. Той включва по-специално забрана за внос на непромишлени диаманти от Русия, забрана за внос на втечнен нефтен газ (с преходен период от една година), добавяне на още 29 фирми от Русия и други страни към списъка със строг контрол върху износа, както и мерки за борба със заобикалянето на санкциите, като изискване към европейските износители да включат клауза, забраняваща реекспорт в Русия в договорите с купувачите.

Франция осъди последните руски удари в Украйна и обеща подкрепа в МНС

Франция осъди последните руски удари в Украйна и обеща подкрепа в МНС

Терорът срещу цивилни продължава във втората зима на войната, се казва в изявлението на министерството

Международният наказателен съд (МНС) издаде през март миналата година заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Той бе обвинен във военни престъпления, извършени в Украйна.

Москва многократно отхвърляше обвиненията в извършване на зверства по време на почти двегодишната си война в Украйна.