Европейската комисия приветства приемането от Съвета на 12-ия пакет от санкции срещу Русия.

Основният му акцент е да се наложат допълнителни забрани за внос и износ върху страната, да се възпрепятства заобикалянето на санкциите и да се запълнят празнотите.

Пакетът съдържа допълнително включване в списъка на руски физически и юридически лица и нови забрани за внос и износ, като забрана за износ на руски диаманти в Европа, разработени в сътрудничество с Г-7.

Затяга се прилагането на разпоредбата за таван на цената на петрола, като се следи по-отблизо как танкерите могат да бъдат използвани за заобикаляне на ограничението. Включени са и по-строги задължения за проследяване на активи и строги мерки по отношение на дружества от трети държави, които заобикалят санкциите.

В 12-ия пакет от санкции още над 140 лица и образования станаха обекти на замразяване на активи. Сред тях са образования във военната и в отбранителната сфера, включително дружества от военната промишленост и частни военни дружества, както и действащи лица от ИТ сектора и други значими икономически действащи лица. Мерките са насочени и срещу организаторите на незаконните "избори" в украинските територии, окупирани от Русия, както и към отговорните за насилственото "превъзпитание" на украински деца и онези, които разпространяват дезинформация/пропаганда в подкрепа на агресивната война на Русия срещу Украйна.

ЕС одобри 12-и пакет санкции срещу Русия

ЕС одобри 12-и пакет санкции срещу Русия

Поетапна забрана за внос на руски диаманти, наред с други мерки, ще влезе в сила от 1 януари.

По отношение на търговските мерки се забранява вносът на руски диаманти: ограничения върху вноса на непромишлени диаманти, добити, преработени или произведени в Русия. Предложените санкции са част от международно координираната забрана на Г-7 по отношение на диамантите, с която се цели лишаването на Русия от този важен поток от приходи, който се оценява на 4 милиарда евро годишно. Всички членове на Г-7 ще въведат пряка забрана на диамантите, изнасяни от Русия, най-късно до 1 януари 2024 г. Считано от 1 март догодина ще влезе в сила забрана на руските диаманти, полирани в трета държава, а от 1 септември забраната ще бъде разширена, така че да включва синтетични диаманти, бижута и часовници с диаманти. В рамките на Г-7 ще бъде създаден стабилен механизъм за проверка и сертифициране на необработените диаманти, основан на проследяване.

Забранява се и вносът на суровини за производство на стомана, преработени продукти от алуминий други стоки от метал.

Въвеждат се допълнителни ограничения върху износа на технологични и промишлени стоки с двойна употреба и на авангардни технологични и промишлени стоки на стойност от 2,3 лилиарда евро годишно. По-специално:

- Нови форми на контрол върху износа на технологии с двойна употреба/авангардни технологии, с които се цели допълнително отслабване на военните способности на Русия, включително мерки относно химикали, термостати, двигатели за постоянен ток и сервомотори за дронове, инструментални машини и части за машини.

- Нови забрани за износ на промишлени стоки от ЕС, за допълнително отслабване на възможностите на Русия в промишления сектор, включително машини и части, строителни изделия, готови стоманени продукти, лазери и акумулатори.

- Добавяне на 29 образувания от Русия и трети държави в списъка на образуванията, свързани с руския военно-промишлен комплекс (включително образувания, регистрирани в Узбекистан и Сингапур).

- Забрана за предоставяне на руското правителство или на руски дружества на софтуер за предприятия и софтуер за проектиране. Целта е допълнително да се ограничи капацитетът на Русия в нейния промишлен сектор. Ограниченията в областта на услугите са област, в която работим в тясно сътрудничество с нашите международни партньори, включително САЩ и Обединеното кралство.

ЕС финализира 12-ия пакет санкции срещу Русия

ЕС финализира 12-ия пакет санкции срещу Русия

Може да бъде представен в сряда

Налагат се и по-строги задължения за замразяване на активи.

Въвеждат се нови критерии за включване в списъците, така че да се обхванат и лицата, които се възползват от принудителното прехвърляне на собственост или контрол върху руски дъщерни дружества на дружества от ЕС. Това ще гарантира, че никой няма да извлече печалба от загубите, пред които са изправени дружествата от ЕС, когато техните дъщерни дружества са насилствено придобити от руски собственици/управители.

Дава се възможност починалите лица да останат в списъка за замразяване на активи, за да се предотврати евентуалното засягане на мярката за замразяване.

Въвежда се по-строго задължение за държавите членки да проявяват инициатива при проследяването на активите на включените в списъка лица с цел предотвратяване и разкриване на случаи на нарушаване или заобикаляне на санкциите.

По отношение на енергетиката се затяга наложеният от Г-7 международен таван на цената на петрола чрез въвеждане на нови мерки за по-внимателно наблюдение на продажбата на танкери на трети държави, както и по-подробни изисквания за удостоверяване. Това ще помогне да се вземат мерки срещу "флота в сянка", използван от Русия за заобикаляне на мерките за таван на цените.

Въвежда се и нова забрана за внос на втечнен нефтен газ, с която се засяга годишен внос със стойност над 1 млрд. евро, като придобитите права по съществуващи договори е запазват за период от максимум 12 месеца.

Страни от ЕС се противопоставят на "клаузата без Русия" в 12-ия пакет санкции

Страни от ЕС се противопоставят на "клаузата без Русия" в 12-ия пакет санкции

Според тях предложението отива твърде далеч, ще има обратен ефект върху световната търговия на ЕС

Налагат се по-строги мерки срещу заобикалянето на наказателните мерки.

Разширява се обхватът на забраната за транзит през Русия чрез добавяне на някои икономически критични стоки, когато те са предназначени за износ в трети държави.

Операторите се задължават да забранят по договор реекспорта на определени категории чувствителни стоки за Русия, включително стоки, свързани с въздухоплаването, горивото за реактивни двигатели, огнестрелните оръжия и стоките от общия високоприоритетен списък.

Въвежда се нова мярка, с която ще се изисква уведомяване за определени преводи на средства извън ЕС от образования от ЕС, които пряко или непряко се притежават с дял от повече от 40 % от руски физически лица или от образования, установени в Русия.

Европейският парламент иска по-строго прилагане на санкциите срещу Русия

Европейският парламент иска по-строго прилагане на санкциите срещу Русия

Евродепутатите призоваха ЕС да затвори изцяло пазара си за изкопаеми горива с руски произход

Освен това се въвежда нова дерогация, с която да се даде възможност на държавите членки да лишават включено в списъка лице от финансови средства или икономически ресурси.

Въвежда се и дерогация, която да позволи обезщетение за вреди, което да се изплаща от страна на новорегистрирано застрахователно дружество, както и дерогация, за да се позволи продажбата на дружества от ЕС, притежавани от определени включени в списъка физически лица или образувания.

Включва се техническо изменение, позволяващо предоставянето на пилотни услуги, необходими за морската безопасност.