Страни от Европейския съюз са против части от последния предложен от Комисията пакет от санкции срещу Русия, а именно т.нар. "клауза без Русия", ответни финансови ограничения и стоки с двойна употреба за лична употреба, разкриха шестима източници, съобщава "Ройтерс".

Пакетът, който ще бъде 12-ият за ЕС, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., се стреми и да затвори повече вратички за заобикаляне на санкциите.

Въпреки това някои държави членки смятат, че новото предложение отива твърде далеч, ще има обратен ефект върху световната търговия на ЕС и в крайна сметка ще се провали в целите си.

Тези държави заявиха на среща на посланици тази седмица, че е възможно член 12G в предложението, наречен "Клауза без Русия", да създаде хаос за европейските компании в световен мащаб, поясниха източниците, запознати с дискусиите.

Съгласно предложенията износителите от ЕС ще бъдат принудени да въведат забрана за реекспорт в Русия за всички стоки в списъка с митнически кодове на ЕК, който включва предимно стоки за ежедневна употреба, отколкото такива от военна полза за Русия.

ЕС финализира 12-ия пакет санкции срещу Русия

ЕС финализира 12-ия пакет санкции срещу Русия

Може да бъде представен в сряда

"Един малък предприемач в Бразилия би трябвало да изпълнява договори в такава сложна система... дискусията трябва да се съсредоточи върху силно критични стоки", посочи източник, пожелал анонимност.

Във версията на предложението от вторник е направено още едно допълнение, така че да се изключи използването на санкционирани стоки за лична употреба от този последен пакет, тъй като това се е превърнало в източник на злоупотреби на границите между Русия и ЕС след влизането в сила на предишните пакети.

Когато граждани от която и да е националност преминават границата с Русия, личните вещи, които могат да бъдат препродадени, се изземват от граничните служители. Те оправдават ходовете въз основа на санкционен списък от стоки, които биха могли да бъдат използвани като "потенциални приходи" за Русия.

Комисията посочва, че това се случва с големи артикули, като автомобили, но два от източниците заявиха, че вещи като паста за зъби също са били конфискувани - което е довело до опит да се предвиди разпоредба за артикули за лична употреба.

Европейският парламент иска по-строго прилагане на санкциите срещу Русия

Европейският парламент иска по-строго прилагане на санкциите срещу Русия

Евродепутатите призоваха ЕС да затвори изцяло пазара си за изкопаеми горива с руски произход

Един от източниците каза, че повечето от страните на срещата на посланиците на 27-те членки на ЕС не са подкрепили предложените мерки, които ще изискват разрешение от Съюза за "всякакъв пренос на средства" от руско юридическо лице или руски гражданин, пребиваващ в Русия, извън ЕС, тъй като ги считат за безсмислено натоварващи, без да има праг, под който даден пренос би бил освободен. Друг източник потвърди, че "много" държави са възразили.

Основните елементи на предложения пакет - косвена забрана на вноса на руски диаманти и промени в това как по-добре да се прилага таванът на цените на руския петрол от Г-7 - не са били активно обсъждани, тъй като блокът очаква техническите указания на Г-7, които ще станат ясни до седмици.

Що се отнася до петрола, ЕС и Г-7 се опитват да затегнат търговията с руски петрол под ценовия таван от 60 долара за барел суров петрол. Западните страни отбелязват, че въпреки че това е работило за известно време, приходите от руски петрол са се покачвали благодарение на нарастващия "сенчест флот" от танкери, съставен от остарели западни кораби.

ЕС иска да включи някои метални продукти и пропан-бутан (LPG) към своя списък със забранени продукти в 12-ия пакет от санкции. Въпреки че първоначално предложението предвиждаше 3-месечен период на спиране за тези артикули, за някои продукти от желязо и пропан-бутан последният вариант на пакета удължава спирането до една година.

Путин очаква засилване на антируските санкции

Путин очаква засилване на антируските санкции

С мерките обаче Западът се самонаказал, според президента