Служители на Европейския съюз (ЕС) финализират последните детайли на предложения 12-ти пакет от санкции срещу Русия, съобщава "Ройтерс".

Той ще включва забрана за диаманти.

Това заяви в понеделник върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

"Този дванадесети пакет ще включва нови забрани за износ, сред които диамантите, както и действия за затягане на тавана на цените на петрола, за да се намалят приходите, които Русия получава от продажбата на петрола си - не на нас, а на други и борба срещу заобикалянето на мерките", каза Борел пред репортери след среща на външните министри на ЕС.

Европейската комисия (ЕК) може да одобри предложения пакет в сряда. След това ще отиде в Съвета на ЕС, включващ 27-те страни-членки на блока, за обсъждане и одобрение.

От началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. ЕС вече наложи 11 пакета от санкции срещу Москва, за да намали способността на Кремъл да финансира войната. Мерките обхващат различни сектори и включват около 1800 физически и юридически лица.

Руските власти обаче твърдят, че мерките дори са подобрили състоянието на руската икономика и страната може да издържи на тях с години. 

Планът на ЕС за 20 милиарда евро военна помощ за Украйна удря на камък

Планът на ЕС за 20 милиарда евро военна помощ за Украйна удря на камък

Много страни - включително Германия - са изразили резерви относно ангажирането на големи суми за години предварително

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че планът на ЕС да отдели до 20 милиарда евро за военна помощ за Украйна среща съпротива от страните от ЕС и може да не оцелее в сегашния си вид.

Борел, върховен представител на ЕС по външната политика, предложи през юли блокът да създаде фонд с до 5 милиарда евро годишно за четири години като част от по-широките ангажименти на Запада в областта на сигурността, за да подкрепи Украйна, докато се бори с инвазията на Русия.

Но докато министрите на отбраната на ЕС се подготвят да обсъдят плана в Брюксел във вторник, дипломати казват, че много страни - включително Германия - са изразили резерви относно ангажирането на толкова големи суми години предварително.

ЕС и неговите членове са сред най-големите донори на военна помощ за Украйна, предоставяйки оръжие и оборудване на стойност около 25 милиарда евро, според дипломатическата служба на блока.

Фон дер Лайен от Киев: ЕК предлага скоро 12-и пакет санкции срещу Русия

Фон дер Лайен от Киев: ЕК предлага скоро 12-и пакет санкции срещу Русия

Седмица преди важния доклад, тя направи посещение в Украйна

Много официални лица и дипломати казват, че блокът ще се бори да изпълни целта да достави на Киев 1 милион артилерийски снаряда и ракети до март следващата година.

А Унгария от месеци задържа 500 милиона евро изплащания от Механизма за мир към членовете на ЕС за помощ за Украйна заради поставянето на Украйна в черния списък на унгарска банка OTP.

Откакто банката беше премахната от черния списък, Унгария настояваше, че иска гаранции, че няма да се върне там.

На среща на върха на ЕС миналия месец германският канцлер Олаф Шолц каза, че засега фокусът трябва да бъде върху подобни двустранни пакети.

Някои членки на ЕС също твърдят, че ще се борят да дадат голямо дългосрочно обещание, тъй като вътрешните бюджети са притиснати.