Полша предложи в понеделник новият пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия заради нахлуването й в Украйна да включва забрана за внос руски диаманти и втечнен петролен газ и призова за привеждане в съответствие на санкциите срещу Беларус с тези срещу Москва, предава Ройтерс.

В предложение, видяно от Ройтерс, Полша призовава за забрана на вноса на руски диаманти, чиито продажби са донесли на руския бюджет 4,5 милиарда долара през 2021 г. и налагане на индивидуални санкции на руската диамантена компания "Алроса"

ЕС, който вече е договорил 11 пакета от санкции срещу Русия, откакто Москва нахлу в Украйна през февруари 2022 г., трябва също така да забрани предоставянето на услуги на информационни и комуникационни технологии на лица от Русия, включително компютърен софтуер, услуги за киберсигурност и други ИТ услуги.

ЕС трябва също така да спре да купува руски втечнен нефтен газ (LPG), каза Полша, за да запази целостта и прозрачността на пазара на втечнен нефтен газ и да избегне нарушаването на конкуренцията.

"Въпреки че пропан-бутанът е петролен продукт, той не попада в обхвата на ембаргото на ЕС върху продуктите, принадлежащи към гореспоменатата категория", се казва в съобщението.

ЕС удължи индивидуалните санкции, като ги премахна за четирима руснаци

ЕС удължи индивидуалните санкции, като ги премахна за четирима руснаци

Имената на четиримата не се съобщават

Полското предложение сега ще бъде разгледано от Европейската комисия, която ще подготви законово предложение, което ще трябва да бъде одобрено от всички посланици на правителствата на ЕС в Брюксел. Окончателният пакет от санкции на ЕС срещу Русия, ако и когато се появи, не е задължително да включва всички елементи на полското предложение.

Документът също така призовава за намаляване на квотата за внос на руски синтетичен каучук, която беше въведена в 10-ия пакет от санкции, забраняващ вноса на руски стоманени профили и сърца и на сода каустик.

Той също така предлага повече руски компании от военната промишленост да бъдат включени в новия пакет, повече медии, които разпространяват дезинформацията на Кремъл за войната в Украйна и да се санкционират субекти, свързани с компанията за ядрена енергия "Росатом".

В него също се казва, че несанкционираният руски олигарх, собственик на "Алфа-груп", Андрей Косогов трябва да бъде включен в новия пакет заедно с компанията "Алфа Страхование" за застраховане на военни превозни средства, използвани от Националната гвардия на Руската федерация.

Накрая се призовава за нови санкции срещу Беларус, която е съюзник на Москва във войната срещу Украйна, както и да се преведат в съответствие санкциите срещу Русия и Беларус.

Санкции?! Русия удря по Украйна с ракети, направени през април с чуждестранни микросхеми

Санкции?! Русия удря по Украйна с ракети, направени през април с чуждестранни микросхеми

Украйна зове за по-строги санкции срещу Русия