Украинският президент Володимир Зеленски призова правителството си за сдържаност при разходите по време на война, съобщава "Ройтерс".

В резултат на апела му министърът на културата Олександър Ткаченко - привърженик на няколко скъпоструващи проекта, предложи оставката си.

"По време на война цялото внимание на държавата и следователно държавните ресурси трябва да отиват за отбрана", подчерта Зеленски във вечерното си видеообръщение във връзка с разговор, който е провел с премиера Денис Шмигал.

Украинският лидер е заявил на Шмигал да намери алтернативно финансиране за проекти, "които са наистина необходими. Това се отнася за различни области, включително културата".

Музеите, културните центрове, символите, телевизионните сериали са важни, но имаме други приоритети, подчерта той.

Зеленски, който беше комедиен актьор, преди да влезе в политиката е призовал местните съвети да проявят сдържаност, така че "хората да почувстват, че бюджетните ресурси се използват справедливо и правилно. Паветата, градските декорации, фонтаните ще трябва да почакат. Първо победата".

Украинският лидер е заявил на Шмигал да "обмисли замяната" на министъра на културата и информационната политика Олександър Ткаченко.

Зеленски уволни украинския посланик във Великобритания

Зеленски уволни украинския посланик във Великобритания

След като дипломатът разкритикува саркастичен коментар на украинския лидер

Час по-късно самият Ткаченко съобщи, че е подал оставката си, но не се извини за своите проекти.

"Културата по време на война е важна, тъй като тази война не е само за територия, но и за народа - нашата памет, история, език и творчество въпреки войната", написа той в "Телеграм".

"Частното и държавното финансиране на културата във военно време е не по-малко важно от това за дронове. Културата е щитът за нашата идентичност и нашите граници".

Няма информация дали оставката му е била приета.

По-рано през деня Ткаченко подкрепи отпускането на 13,5 милиона щатски долара за завършване на музей, посветен на Голодомора в Украйна през 30-те години на миналия век, свързан с колективизацията на съветския диктатор Йосиф Сталин.

Той популяризира и проект за замяна на герба от съветско време, изобразен върху щита на 102-метровата статуя на жена "Родината майка" пред музея на Втората световна война в града.

Освен това Ткаченко промотираше филми и телевизионни програми, свързани с войната срещу Русия.