Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви създаването на Алианс на отбранителната индустрия по време на първия международен форум за отбранителната индустрия в Киев, съобщава Укринформ.

По думите му става въпрос за алианс, "който цени международното право и знае как да работи за реална защита на международното право, защита на сигурността от всякаква агресия - и говоря не само за Украйна, но за сигурността на всяка нация в света".

Зеленски разказа, че е разработена декларация, която да служи за основа на алианса и добави, че производители на военна техника и оръжия от цял ​​свят, "които споделят нашето намерение да осигурим реална защита срещу агресия", могат да се присъединяват свободно.

Той отбеляза още, че декларацията вече е подписана от 13 "видни" компании, които са готови да изградят "нов арсенал на свободния свят" заедно с Украйна.

Зеленски: Утре се очакват важни новини за Украйна

Зеленски: Утре се очакват важни новини за Украйна

Ние работим, за да гарантираме, че следващите седмици ще добавят сила към Украйна

По думите му с нападението си срещу Украйна Русия е показала, че може да представлява заплаха за суверенитета и нормалния живот на всеки народ на цялата планета. Той смята, че с взимане на пример от Украйна, всяка нация може да разбере от какво има нужда за собствената си защита - "какви оръжия, какви индустрии, какви съвременни технологии, какви съюзи".

"От това как сме издържали във войната и от това как Украйна ще надделее, ние предоставяме успешна стратегия за национална и колективна защита на всички останали по света, които ценят мира. Дългосрочна стратегия. Точно сега, за следващите десетилетия, се определят най-мощните военно-промишлени комплекси, какви ще са техните приоритети и какъв ще бъде стандартът на отбраната в света. Определя се именно в Украйна", изтъкна той.

Около 252 отбранителни компании от над 30 страни участваха в Първия международен форум на отбранителната индустрия в Киев.

Зеленски: Украйна трябва сама да произвежда оръжията си

Зеленски: Украйна трябва сама да произвежда оръжията си

Пристигнаха първите американски танкове