Най-доброто за Украйна е да може да произвежда модерни оръжия, за да гарантира собствената си сигурност и страната ще го направи. Това гласи вечерното обръщение към нацията от президента Володимир Зеленски, съобщава "Укринформ".

Днес министърът на отбраната Умеров изнесе важен доклад: първите американски танкове Abrams вече са в Украйна. Ние ги подготвяме за засилване на нашите действия срещу окупаторите, отчете Зеленски. 

Ние също така работим, за да получим всички други оръжейни способности, от които се нуждаем. Това включва F16 - подготвяме пилоти и инфраструктура. Това включва и оръжия с голям обсег - ние правим всичко възможно, за да дадем възможност на Украйна да направи повече, за да освободи своята територия. Същото важи и за ПВО. За да покрием цялата територия на страната ни са необходими повече системи, отколкото разполагаме в момента.

Най-доброто нещо за нас е да можем да произвеждаме противовъздушна отбрана и други съвременни оръжия. Това е единственият начин. Да се гарантира сигурността на Украйна. Ние ще произвеждаме, ние ще изграждаме всички необходими производствени мощности стъпка по стъпка, обеща президентът.

Украинската компания "Антонов" произвежда дронове в отговор на руската инвазия

Украинската компания "Антонов" произвежда дронове в отговор на руската инвазия

Опитът на Антонов в товарните самолети може да се приложи и към безпилотни самолети за дълги разстояния

Виждаме много ясен интерес на света да работи с нас за изграждането на нови отбранителни сили не само за Украйна, но и за нашите партньори. За нашия свят като цяло - свят, основан на правила, който няма да толерира агресията и терора, които Русия се опитва да превърне в норма, заяви още президентът.

Днес министърът на стратегическите индустрии Камишин съобщи за подготовката на първия форум за отбранителната индустрия: вече има повече от 160 компании, които ще участват. 26 държави. Различни части на света: Америка, Азия, Европа, Австралия. Производители на пълна гама оръжия. Ние ще положим всички усилия, за да обединим света, за да създадем нов и мощен арсенал за Украйна и всички защитници на международното право, отчете още Зеленски.