Украинската компания "Антонов" разширява производството на дронове, докато диверсифицира основния си бизнес с товарни самолети в отговор на инвазията на Русия, показва презентация на водещата отбранителна група на страната, видяна от Ройтерс.

Дроновете, произведени и адаптирани в Украйна, играят основна роля във войната и неотчетеният досега ход на "Антонов" е в съответствие с целта на Украйна да бъде глобален център за дронове, стимулиран от инвестиции в сектор, който нарасна драматично от началото на 2022 г.

Новият център за безпилотни летателни апарати на "Антонов" беше открит "с цел подобряване на възможностите за производство на безпилотни системи и предоставяне на подкрепа на частни производители на безпилотни системи по отношение на експертен опит и услуги", се казва в презентацията на Ukroboroprom, която контролира отбранителния сектор на Украйна.

"Антонов" не отговори на искания за коментар относно центъра и плановете за разширяване в сектора на дроновете. Говорител на "Укроборонпром" отказа коментар, позовавайки се на опасения за сигурността.

Производството на дронове сега може да поддържа наследените съветски авиокомпании като "Антонов", които са загубили Русия като основен клиент и са претърпели големи щети от руски атаки.

Под ръководството на "Укроборонпром" "Антонов" е проектирал и създавал дронове в миналото, включително модела Horlytsia, но товарните самолети отдавна са основният му фокус. В символичен удар Ан-225 Мрия, по това време най-големият товарен самолет в света и с който "Антонов" е най-известен, бе унищожен в началото на войната.

Въпреки че производството на товарни самолети ще продължи, новият център за дронове може да обслужва по-добре военните нужди на Украйна сега и да даде повече работа на инженерите на "Антонов", каза човек, запознат с плановете на "Антонов", пред Ройтерс.

Лицето не може да бъде назовано, тъй като плановете за дроновете на "Антонов" все още не са публично известни.

Опитът на "Антонов" в товарните самолети може да се приложи и към безпилотни самолети за дълги разстояния, добави източникът, което дава възможност на въоръжените сили на Украйна да нанасят по-дълбоки удари в руска територия.

Киев не поема отговорност за атаката на руска територия, но експерти и западни служители твърдят, че стои зад засилващите се набези на дронове.

Новият център на "Антонов" предлага услуги, включващи експериментални аеродинамични изследвания, създаване на напълно функционални симулатори за обучение на оператори на безпилотни летателни апарати (БЛА) и разработване на стандарти за компоненти, според презентацията, в която са изброени 26 функции.

Швеция обмисля изпращането на бойни самолети в Украйна

Швеция обмисля изпращането на бойни самолети в Украйна

Правителството може да поиска от въоръжените сили още в четвъртък официално да разгледат въпроса