Бахмутското направление дава един от най-значимите резултати в борбата срещу окупаторите по време на цялата битка за Донбас. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в последното си обръщение, цитирано от "Укринформ". 

"Окупаторът убива заради самия факт, че сме украинци. Само за думата за Украйна. За нашата мечта за Украйна. За нашия живот - живота на украинците. Унищожаваме окупатора навсякъде - навсякъде, където това дава резултат за Украйна. Бахмут даде и дава един от най-големите резултати през тази война, през цялата битка за Донбас. И аз благодаря на всеки войник, който се бие в тази най-трудна зона. Който се бори за всички части на нашата страна, във всички посоки", каза той.

Зеленски отбеляза, че въпросът за по-нататъшната отбрана на Бахмут е станал основен въпрос на днешното заседание на щаба и обсъждането на по-нататъшните действия в посока Бахмут е продължило повече от час. По думите на президента щабът единодушно е подкрепил отбраната на града да продължи.

"Днес на заседанието на щаба попитах директно както командващия Хортица, генерал Сирски, така и главнокомандващия Залужни какво виждат за по-нататъшната отбранителна операция в района на Бахмут. Или оттегляне, или продължаване на защитата и укрепване на града. И двамата генерали отговориха: не се оттегляйте и подсилвайте. И това мнение беше единодушно подкрепено от щаба. Няма други мнения", каза държавният глава.

Както беше отбелязано, президентът каза на главнокомандващия да намери подходящите сили за подпомагане на военнослужещите в Бахмут.

Русия е загубила 5 пъти повече войници в Бахмут от Украйна

Русия е загубила 5 пъти повече войници в Бахмут от Украйна

Усилията на Русия да превземе Бахмут значително са влошили капацитета й за допълнителни офанзиви

"Няма част от Украйна, за която може да се каже, че може да бъде изоставена. Няма украински окоп, в който устойчивостта и героизмът на нашите воини да бъдат пренебрегнати", подчерта Зеленски.

Според говорителя на Източната група на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий, украинските сили в Бахмут остават в града и държат защитата.

Припомняме, че разузнаването на НАТО изчисли, че за всеки украински войник, убит при защитата на Бахмут, руските сили са загубили най-малко петима. Въпреки благоприятното съотношение, те също казаха, че Украйна търпи значителни загуби, защитавайки града. Украински официални лица многократно са твърдяли, че нанасят тежки загуби на Русия, докато Москва се опитва да превземе Бахмут.

Институтът за изучаване на войната също така каза, че усилията на Русия да превземе Бахмут значително са влошили капацитета й за допълнителни офанзиви.

Топ украински генерали: Няма да отстъпваме от Бахмут

Топ украински генерали: Няма да отстъпваме от Бахмут

Украинските сили укрепват позициите си в опит да задържат града