Ако Украйна получи от своите партньори оръжието, което иска, тя ще има напредък в продължаващата война, започната от Русия. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на пресконференция с датските медии, цитирана от "Укринформ".

Зеленски предупреди, че ако доставките на оръжие за страната му не се ускорят, тази ситуация ще остане в застой.

"Това означава, че хората ще умират, всички ще останат на мястото си и всяка страна ще се редува напред с 1 до 5 километра и след това ще се оттегли 1 до 5 километра назад. Ако доставките се увеличат на оръжията, които изискваме от нашите партньори, тогава в крайна сметка вярвам, че ще започнем да вървим напред", каза президентът.

Зеленски заяви, че Украйна се бие на собствена територия и че страната му няма интерес да обстрелва цивилни цели в Русия.

Зеленски: Стратегическата инициатива е на Украйна

Зеленски: Стратегическата инициатива е на Украйна

Тежки боеве в Донбас и Херсон

Русия не защитава рускоговорящите, като същевременно лъже за военните си действия и нарушава международното право.

"Те измислиха разказ, че защитават рускоговорящите, но повечето градове, които напълно унищожиха, бяха населени предимно с рускоговорящи.  Тези хора сега преминават на украински език, защото са шокирани от това, което руската армия им е направила", каза Зеленски.

Президентът подчерта, че през последните осем години Русия нахлува в териториите на Украйна с военни средства, за да провежда някои условни референдуми - напълно извън правната рамка, извън международното право.

Според украинския лидер, руските военни в Украйна изнасилват жени, отвличат деца, насилствено депортират украински граждани в Русия, отнемат им личните им документи и права.

Зеленски подчерта, че днес руският президент е този, който решава дали да нареди на руската армия да спре или не.

Германия ще предостави на Украйна система за противоракетна отбрана

Германия ще предостави на Украйна система за противоракетна отбрана

Това разкри канцлерът Олаф Шолц

Русия изостави офанзивите си срещу няколко украински града около един месец след инвазията си, след като не успя да постигне значителен напредък - руските власти твърдят, че това е така, защото са постигнали целите си.

Оттогава Москва се съсредоточи върху източния регион на Донбас, където сега завзема част от земята.

В двете провинции, включващи Донбас, силите на Путин контролират около 95 процента от Луганск и половината от Донецк.

Град Северодонецк в източен Луханск все още не е блокиран от руски войски, но те контролират около 80 процента от района и са унищожили и трите моста, водещи от него, каза регионален служител.

Превземането на Северодонецк и съседния Лисичанск ще даде на Москва пълен контрол над Луганск.

Руският президент Владимир Путин вероятно все още иска да завземе много, ако не и цяла Украйна, но трябваше да стесни тактическите си цели във войната.

Това каза във вторник заместник-министърът на отбраната на САЩ по Колин Кал.

"Все още мисля, че той има проекти за значителна част от Украйна, ако не и за цялата страна. Въпреки това не мисля, че може да постигне тези цели", каза Кал, изказвайки се на събитие, организирано от Центъра за нова американска сигурност.

"Те може да постигнат тактически успехи тук-там. Украинците се държат. Не мисля, че руснаците имат капацитета да постигнат тези грандиозни цели."

В Пентагона виждат желания на Путин за още завоевания и за цяла Украйна

В Пентагона виждат желания на Путин за още завоевания и за цяла Украйна

Колин Кал: Не мисля, че руснаците имат капацитета да постигнат тези грандиозни цели

По-късно тази вечер Зеленски продължи в канала си в "Телеграм" темата за оръжието, което западните партньори на Украйна трябва да изпратят на Украйна. 

Повтаряме на нашите партньори, че Украйна се нуждае от модерни противоракетни оръжия. Нашата страна все още не разполага с достатъчно, но именно у нас и точно сега Европа има най-голяма нужда от такива оръжия. Отлагането с предоставянето му не може да бъде оправдано. Постоянно ще наблягам на това, когато разговарям с нашите партньори. Направихме първите заявки за противоракетни системи много преди пълномащабната инвазия. Тази седмица ще има много различни разговори - и не само с европейски политици, които са в състояние да осигурят на Украйна модерни противоракетни системи, написа той.