Украинската армия извършва доста бързо и мощно настъпление в южната част на страната в рамките на текущата отбранителна операция. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в новото си видеообръщение, цитиран от "Укринформ".

Десетки населени места вече са освободени от руския мним референдум само тази седмица - в Херсонска, Харковска, Луганска и Донецка област.

По-конкретно, според военните доклади от Херсонска област: населените места Любимивка, Хрещеновка, Золота балка, Биляевка, Украинка, Велика и Мала Александровка, Давидов брод са освободени от окупатора и стабилизирани. Това далеч не е пълен списък. Нашите воини не спират и е само въпрос на време да прогоним окупатора от цялата ни земя, заяви той.

С указ Зеленски забрани всякакви преговори на Украйна с Путин
Обновена

С указ Зеленски забрани всякакви преговори на Украйна с Путин

Киев ще преговаря с Москва само при друг руски президент

Зеленски направи обзор и на по-важните си срещи и разговори от изминалия ден. 

Днес проведох серия от важни преговори. Първо, следобед, разговарях с министър-председателя на Индия. Информирах Моди за ситуацията на фронта, за успеха на нашите военни. Подробно представих нашето виждане за последните ескалационни стъпки на Русия. Кремъл е този, който прави абсолютно всичко тази война да приключи само на бойното поле, а не на масата за преговори.

Русия отговаря на различни украински предложения за спиране на агресията и освобождаване на нашата територия с терор, криминална мобилизация и политически фарс. Това е заплаха за всяка държава във всяка част на света. В крайна сметка, ако някой се опита да открадне територията на съседен народ, тогава някои други може да имат подобно желание, каза той.

Също този следобед разговарях с Джорджия Мелони, която спечели убедително последните избори. Беше много съдържателен разговор за начините за по-нататъшно разширяване на междудържавното ни сътрудничество и за укрепване на нашите възможности - както на Украйна, така и на Италия. От името на всички украинци благодарих на Италия за мощните пакети подкрепа за отбраната. Очакваме с нетърпение официалното посещение на Мелони в Киев, каза той.

Мелони обеща на Зеленски: Украйна може да разчита на Италия

Мелони обеща на Зеленски: Украйна може да разчита на Италия

Украинският президент очаква "ползотворно сътрудничество с новото правителство"

Вечерта разговарях с президента на САЩ Байдън. Преди всичко му благодарих за поредния пакет подкрепа за отбраната на страната ни, по-специално за новите HIMARS. И като цяло отбелязах, че успехите на нашите военни - всички успехи за връщане на свободата на нашия народ - са наши общи успехи, наши общи победи.

Благодарение на единството на Украйна, Съединените американски щати и всички наши партньори в свободния свят днес свободата има най-висока сила от десетилетия и демонстрира конкретни победи в конфронтацията с тиранията.

Разбира се, с президента Байдън бяха обсъдени и ключовите аспекти на нашето сътрудничество извън сферата на отбраната, по-специално финансовата подкрепа - в частност пакета за подкрепа в размер на над 12 милиарда долара. Обсъдихме и политически стъпки, сътрудничество в международни организации.

Зеленски: Контранастъплението продължава

Зеленски: Контранастъплението продължава

Водят се сражения

Беше особено приятно да чуя думите на президента Байдън, че нашите военнослужещи вдъхновяват целия свят, нашите хора вдъхновяват целия свят и с право. Нашата победа в тази война ще покаже колко Украйна може да допринесе за глобалната сила на свободата, глобалната сила на демокрацията.

Подписах указ, с който се обявяват за нищожни всички укази на президента на Руската федерация и всички актове, приети за изпълнение на тези укази за опит за анексиране на нашата територия от 2014 г. до днес. Всякакви руски решения, всякакви договори, с които те се опитват да заграбят нашата земя - всичко това е безполезно.

Байдън: САЩ ще предоставят на Украйна още HIMARS

Байдън: САЩ ще предоставят на Украйна още HIMARS

Допълнителен пакет помощ за сигурност за Украйна