Украйна е наследничка на една от най-могъщите държави в средновековна Европа - Киевската Рус, заяви украинският президент Володимир Зеленски в свое обръщение, посветено на 1033-ата годишнина от приемането на християнството в киевската държава.

С президентски указ от 2008 г. 28 юли е обявен за Ден на покръстването на Киевска Рус-Украйна, напомня агенция Укринформ.

"Това е официалното и исторически справедливото название на празника, което акцентират върху приемствеността между двете държави. Между Киевската Рус и Украйна стоят хиляда години и един знак. В текста на президентския указ между имената на двете държави има тире. И това не е просто препинателен знак, а знак, че Украйна е наследничка на една от най-могъщите държави в Средновековна Европа." - посочи Зеленски.

По думите му, със столицата Киев, която е и столицата на днешна Украйна, започва историята на християнството в Източна Европа, когато преди 1033 г. киевският княз Владимир покръства народа си.

В словото си той репликира статията на руския президент Владимир Путин, с която той неглижира стремежа на украинците към самоопределение и ги обяви за един народ с руснаците. В текста Путин отправи и индиректна заплаха, че Донбас може да бъде отнет от Украйна.

Путин написа статия за Украйна: Все повече се убеждават, че на Киев не му е нужен Донбас

Путин написа статия за Украйна: Все повече се убеждават, че на Киев не му е нужен Донбас

Обещанията на Зеленски за мир се оказали лъжи

"Това не е част от историята ни, а самата наша история. Не ни се налага да го доказваме с исторически трактати, трудове и статии, защото нашите доказателства не са от хартия, а от метал и камък. Не са в митове и легенди, а в нашите градове и на нашите улици." - подчерта Зеленски.

Той добави, че Киевска Рус е майка на украинската история, а 24-те й области и Автономна република Крим - родните й деца.

"А племенниците от второ коляно далечните родственици не бива да посягат на нейното наследство и да се опитват да доказват, че имат нещо общо с история отпреди хиляда години и с хиляди събития, намирайки се на хиляди километри от местата, на които те са станали." - подчерта Зеленски.

Той напомни, че построената от покръстителя княз Владимир Десятинна църква е била разрушена от монголския хан Батий, е след възстановяването й през 1928 г. е разрушена от съветската власт. Същото се случва по времето на Съветския съюз и с други исторически храмове в Украйна.

"Можем да кажем "за съжаление", но е важно да направим правилния извод. Ние винаги нещо строим, понякога някой се възхищава на това, понякога го превзема, но ние винаги се връщаме и си го възвръщаме. Днес заедно трябва да се стремим да опазим построеното - да не го загубим, да възстановим разрушеното и да си върнем отнетото." - посочи Зеленски.

Социологически данни показват, че три четвърти от украинците смятат Украйна за наследничка на Киевската Рус.