Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа нови санкционни решения на Съвета за национална сигурност и отбрана срещу лица, осигуряващи работата на руската авиация.

Това е съобщил държавният глава във вечерното си видеообръщение, цитирано от УНИАН.

Пакетът от санкции включва почти 150 субекта - юридически и физически лица, които осигуряват работата на руската авиационна инфраструктура.

Освен това, отбеляза президентът, е въведен още един пакет от санкции срещу колаборационистите - "тези, които са избрали да работят за зло - за война".

Той подчерта, че задачата на всички представители на Украйна е да направят всичко възможно украинските санкции да бъдат синхронизирани с глобалните.

Зеленски за Курск: Продължаваме да разширяваме територията под наш контрол

Зеленски за Курск: Продължаваме да разширяваме територията под наш контрол

Ситуацията е изключително тежка, призна украинският президент

Зеленски също отбеляза, че Украйна работи, за да гарантира, че възможно най-много руски военни съоръжения, руска логистика и критични съоръжения на тяхната военна икономика са в зоната за достъп на нашите оръжия.

Той отбеляза, че Украйна продължава да убеждава своите партньори, че "далечният обсег е ключът към прекратяването на тази война".

"С нашите безпилотни самолети и ракети ние сме способни да изпълним някои от задачите, но истинският мир, истинският край на тази война е сложна задача и да принудим Русия към мир, така че те да преминат от фалшива реторика за преговори за да сложим край на войната, да изчистим земята си от окупацията и окупаторите, имаме нужда и от ефективни инструменти", подчерта той.

Президентът подчерта, че нито една руска ракета, нито един руски удар не трябва да остане без справедлив отговор - отговор с оръжие, санкции, правилна политика и икономическа подкрепа за Украйна и отговор на справедливост срещу Русия.

Той припомни днешния руски удар по Харков, при който бяха ранени близо 50 души.

47 ранени след руския удар по Харков

47 ранени след руския удар по Харков

Сред пострадалите са и 7 деца

"Всеки подобен удар по Харков, по други наши градове и села доказва правилността на нашата тактика, особено в района на Курск - ние трябва да изтласкаме войната у дома, откъдето тя беше пренесена в Украйна, а не само в граничните райони на Русия трябва да почувства, че това е война", подчерта президентът.

Съобщава се, че са пострадали търговски център, спортен комплекс, магазини, автомобили, а има и щети на газопроводната конструкция.

Според кмета на град Харков Игор Терехов към 17:38 ч. са известни 44 пострадали лица. Кметът допълни, че сред тях има седем деца, като най-малкото е само на три месеца.

Сирски: Тежка е ситуацията около основната атака на Русия в Източна Украйна

Сирски: Тежка е ситуацията около основната атака на Русия в Източна Украйна

Но Сирски не посочи точното местоположение на руската офанзива