Украинският президент Володимир Зеленски е посетил фронтовата линия в Запорожието и предните позиции в село Работино, става ясно от публикациите му социалните мрежи. Зеленски се е срещнал с бойци от 65-та механизирана бригада и е разговарял с тях.

"Чест е да бъда днес тук. Да подкрепя бойците и да ги наградя. На плещите им лежи сложна и решаващи мисия - от отблъснат врага и да защитят Украйна. Гордеем се с всички наши войни, благодарност за всеки един."

Селището беше освободено в края на август при контранастъплението срещу руските сили, но в близост до него продължават да се водят тежки боеве.

Визитата на Зеленски идва на фронта на слуховете и спекулациите дали и точно кога ще бъде сменен началника на генералния щаб Валерий Залужни. Той не е придружавал президента във визитата му, става ясно от видеата и снимките, които са публикувани. Володимир Зеленски е бил с началника на секретариата си Андрий Ермак. Действително не е практика, дори противоречи с мерките за сигурност, президентът и началникът на генщаба да са на едно място, особено пък и в близост до фронта, където биха могли да станат обект на нападение.

Сирски отказал предложение да замени Залужни начело на украинската армия

Сирски отказал предложение да замени Залужни начело на украинската армия

Смяната на Залужни би била голямо сътресение за въоръжените сили

В Запорожка област Зеленски е разговарял и с военното командване и е изслушал докладите им за ситуацията на бойното поле, отбранителните действия в Авдеевско направление, ситуацията в района на Роботиного и други райони на фронта, а по-късно е направил среща и с командването на военновъздушните сили "Изток". Обсъдена е защитата на градовете и селата, обектите на критичната инфраструктура и фронтовите линии от въздуха.

Посещението на президента на бойните линии съвпада с момент на несигурност именно за съдбата на началника на армията генерал Валерий Залужни - темата беляза цялата минала седмица, след като западни медии писаха, а и руското публично пространство се изпълни с коментари за това. Два източника обявиха в петък, че украинското правителство е информирало Белия дом, че планира да уволни най-високопоставения военен, който ръководи войната срещу руските окупационни сили. Официален Киев не е излязъл с информация.

Известен като "Железния генерал", Залужни е изключително популярен в Украйна и отстраняването му може да навреди на бойния дух на украинските войски.

Пред CNN Залужни даде рецепта за победата над Русия

Пред CNN Залужни даде рецепта за победата над Русия

Дроновете се развиват и използват в тази война с главоломни темпове

По-късно президентът Володимир Зеленски потвърди в интервю за италианската телевизия RAI, че размишлява за смяната на главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни. На нас е нужно презареждане, смяна на ръководството, не само военното. Това е въпрос, който касае хората, които трябва на оглавят Украйна. Нужно е ново начало."

Зеленски добави, че като цяло мисли за рестартиране на ръководството на страната.

"Когато говорим за това, имам предвид ротацията на цял набор от правителствени лидери, не само в един сектор, като армията... Ето защо говоря за нулиране, за смяна, имам предвид нещо сериозно това засяга повече от един човек и посоката на ръководството на страната."

Припомняме и че в Украйна би трябвало да се състоят тази година редовни избори за президент на страната. Въпросът бе повдиган не веднъж в края на миналата година, включително и използван от руската пропаганда. Официален Киев на този етап отказва да влиза в дискусия, изтъквайки аргумента, че по време на война и военно положение тези избори не се провеждат.