Правителството на Украйна е информирало Белия дом, че президентът Володимир Зеленски е решил да уволни главнокомандващия на въоръжените сили генерал Валери Залужни.

Това съобщава The Washington Post, като цитира свои източници. 

Изданието коментира, че това би било най-значимата кадрова рокада от началото на войната. 

Служители на Белия дом нито са подкрепили, нито са възразили срещу решението, тъй като това е избор на президента.

Зеленски може да избере да отложи действието по решението за неопределено време, но това изглежда малко вероятно. 

Си Ен Ен: Залужни ще бъде уволнен до края на седмицата

Си Ен Ен: Залужни ще бъде уволнен до края на седмицата

Продължават спекулациите по темата

Припомняме, че съдбата на Залужни породи много спекулации тази седмица. 

Американската телевизионна компания Си Ен Ен ден по-рано се превърна в поредната западна медия, която разказва за ситуацията с възможното освобождаване от длъжност на главнокомандващия. 

Подобно на други източници, CNN твърди, че в понеделник Зеленски е провел среща със Залужни, на която е заявил, че решението за уволнението му вече е взето, но съответният указ все още не е подписан.

Един от събеседниците на Си Ен Ен обаче каза пред телевизионната компания, че очаква такъв указ да се появи преди края на тази седмица.

По-рано много журналисти, включително Руската служба на Би Би Си, както и Financial Times и Washington Post, съобщиха, че украинският президент Володимир Зеленски възнамерява да поиска оставката му.

Сирски отказал предложение да замени Залужни начело на украинската армия

Сирски отказал предложение да замени Залужни начело на украинската армия

Смяната на Залужни би била голямо сътресение за въоръжените сили

Като възможни кандидати за нов главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна Си Ен Ен посочва началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов и командващия Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна, Александър Сирски.

Във вторник кореспондентите на Си Ен Ен са попитали Буданов за евентуално назначение, но той каза, че при подобно развитие на събитията е малко вероятно да разговаря с американската телевизионна компания.

"В състояние на война сме и всички страни използват всички налични методи, включително информационна война", каза Буданов.

The Economist: Слуховете около Залужни идват в критичен момент за Украйна

The Economist: Слуховете около Залужни идват в критичен момент за Украйна

Уволнен ли е генералът, или става въпрос за рокади по върха в украинската армия, се питат втори ден украински и чужди издания

"Президентът не вярва, че масова мобилизация на мъже на възраст между 18 и 27 години е желателна или оправдана в този момент", каза човек, близък до Зеленски.

По време на срещата Зеленски каза на Залужни, че е уволнен, каза високопоставен украински служител.

В понеделник говорителят на Зеленски, Сергей Никифоров, отрече, че президентът е уволнил Залужни, но оттогава не е отговорил на искания за коментар.

В четвъртък Залужни публикува статия на уебсайта на CNN, в която твърди, че украинското правителство не е успяло да мобилизира достатъчен брой войски и призова за надграждане на високотехнологичните военни способности на страната.