Тази седмица Украйна си осигури подкрепа от своите западни партньори по отношение на популяризирането на Плана за победа, представен им от президента Володимир Зеленски.

Това се казва във видеообръщението на президента към нацията, съобщава Укринформ.

Държавният глава изказа благодарност на Франция, Литва, скандинавските държави и много други партньори в Европейския съюз.

"Получихме много положителни сигнали и от Съединените щати - чуваме промени в реториката. Очакваме посещение на екип от Вашингтон, за да можем да работим по точките от Плана за победа на всички оперативни нива", каза Зеленски.

Той добави, че вече са постигнати споразумения за няколко нови пакета за подкрепа, както за отбраната, така и за енергетиката.

Според президента това са задачите, които са трудни за изпълнение, но "няма друг начин да победим врага".

Зеленски: Украйна ще продължи да се бие, дори ако Западът не подкрепи "плана за победа"

Зеленски: Украйна ще продължи да се бие, дори ако Западът не подкрепи "плана за победа"

Това заяви украинският президент на заседание на Европейския съвет в Брюксел

В същото време той благодари на всички, които помагат на нацията и подчерта, че "трябва да продължим да работим заедно, в единство, за да постигнем резултати за всички нас - за цяла Украйна".

"Докато обаче това се случва, за съжаление тук, в тила на Украйна, се случват неща, които правят външните врагове ненужни. Това наистина е вътрешен враг", отбеляза държавният глава, визирайки последните корупционни скандали.

Той уточни, че става въпрос за ситуацията на Медико-социалните експертни комисии и "наглостта на определени лица - в частност прокурори, които са използвали връзките си с МСЕК, за да получат фалшиви статуси за инвалидност".

"Очаквам бързи и решителни действия от правоприлагащите органи, особено от Службата за сигурност на Украйна, Държавното бюро за разследване и Главната прокуратура. Насрочил съм заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана", каза президентът.

В медиите се появиха съобщения, че близо 50 прокурори от региона на Хмелницки са получили статут на инвалидност през последните години. Главният прокурор Андрий Костин възложи официално разследване.

Би Би Си: С Плана си за победа Зеленски призова Запада за продължаваща подкрепа

Би Би Си: С Плана си за победа Зеленски призова Запада за продължаваща подкрепа

В плана обаче никъде не се споменават "границите от 1991 година", което може да е отворена врата за преговори