Украинският президент Володимир Зеленски призова Конгреса на САЩ да предостави повече оръжия, за да помогне на страната му да се защити от руските въздушни удари, съобщава "Ройтерс".

В отговор на опасенията на президента Джо Байдън и много американски законодатели, че въвеждането на зона, забранена за полети, може да ескалира конфликта с Русия, Зеленски настоя за още самолети и системи за противовъздушна отбрана.

Русия превърна украинското небе в източник на смърт, подчерта той на видеосреща на Камарата на представителите и Сената. Трябва да защитя нашето небе, категоричен бе държавният глава.

Виртуалното обръщение на Зеленски дойде ден, след като той отправи молба до парламента на Канада за повече западни санкции срещу Русия и налагане на зона, забранена за полети над страната му, след началото на руската инвазия на 24 февруари.

Вчера Байдън подписа закон за отпускане на спешна помощ за 13,6 милиарда долара за Украйна, за да й помогне да получи повече оръжия и хуманитарна помощ.

Служител на Белия дом съобщи, че се очаква Байдън да обяви допълнителна помощ от 800 милиона долара за сигурност на Украйна по-късно днес.

НАТО изключва въвеждането на забранена за полети зона над Украйна

НАТО изключва въвеждането на забранена за полети зона над Украйна

Това щяло да насочи събитията "в грешна посока"

През последните седмици Зеленски се опита да засили подкрепата за страната си, обръщайки се към Европейския и британския парламент.

Подкрепата за Украйна е рядък случай, в който републиканци и демократи се обединиха в силно разединения Конгрес на САЩ, като някои депутати от двете партии призоваха Байдън да отиде дори по-далеч в помощта за европейската страна.

Вчера Сенатът на САЩ прие единодушно резолюция, осъждаща руския президент Владимир Путин като военнопрестъпник.

Организацията на обединените нации изчислява, че до момента от войната в Украйна са избягали около 3 милиона души, предимно жени и деца.

Рядко се случва чуждестранни лидери да се обръщат към Конгреса на САЩ по време на война. Известен пример е речта на британския премиер Уинстън Чърчил пред Конгреса през 1941 г., само седмици след нападението на Япония срещу Пърл Харбър, което въвлече Съединените щати във Втората световна война. Тогава Чърчил предупреди, че "ни чакат много разочарования и неприятни изненади".

Зеленски към Запада: Помогнете си, като помогнете на Украйна
Обновена

Зеленски към Запада: Помогнете си, като помогнете на Украйна

Украинският президент иска повече оръжия

През 2015 г. Тогавашният израелски премиер Бенямин Нетаняху изнесе реч пред Конгреса, като се противопостави на т.нар. ядрена сделка, насочена към обезкуражаване на Иран от разработването на ядрени оръжия, докато въпросът се обсъждаше във Вашингтон.

След разпадането на Съветския съюз през 1992 г. руският президент Борис Елцин се обърна към Конгреса. В оптимистичната си реч той обяви: "Оставихме зад гърба си периода, когато Америка и Русия се гледаха през мерника, готови да дръпнат спусъка по всяко време".

Санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници срещу Русия след инвазията в Украйна, обаче върнаха спомените за продължилата десетилетия Студена война между Съединените щати и СССР.

Преди да изнесе реч пред Конгреса на САЩ, Зеленски се обърна и към народа си.

"Украйна работи усилено, за да държи Русия отговорна за инвазията: "Трябва да има международен трибунал и ще има. За всичко, което направиха срещу Украйна. Срещу нашия народ. За всеки терористичен акт на руските войски на територията на нашата държава", изтъкна той, цитиран от Би Би Си.

Байдън одобри още 200 млн. долара военна помощ за Украйна

Байдън одобри още 200 млн. долара военна помощ за Украйна

За снабдяване с оръжия и обучение...

Разследващият екип на Международния наказателен съд, заедно с украинските правоохранителни органи, вече събира "всички доказателства, факти за военни престъпления на нашествениците на територията на нашата държава": "Разговарях с прокурора на Международния наказателен съд в Хага, Карим Хан. Той вече е в Украйна. Вече е започнал работа.", отбеляза той.

"Сега руските войски нанесоха стотици пъти повече разрушения на Украйна, отколкото на Донбас през осемте години на войната. А териториите на Донбас, пограничните райони в руско направление, Киевската област и Южна Украйна са пострадали най-много. Пострадаха преди всичко тези територии, които руските пропагандисти посочваха като местоживеене на преобладаващо проруско население", заяви Зеленски.

Той подписа указ за общонационална минута мълчание, за да почете паметта на всички загинали по време на войната: "Всяка сутрин в 9.00 часа в цялата ни държава ще си спомняме за украинците, които дадоха живота си. Всеки, който се сражава. Всички военни и всички цивилни. Възрастни и деца."

Сенатът на САЩ обяви Путин за военнопрестъпник

Сенатът на САЩ обяви Путин за военнопрестъпник

Свободна Украйна щяла да надживее Путин, предупреди Антъни Блинкън