Европа трябва да защити собствената си сигурност, като помага на Украйна да се отбранява срещу Русия. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски на среща на лидерите на Обединените експедиционни сили в Лондон чрез видеовръзка, съобщава "Ройтерс".

Той ги призова да изпратят повече оръжия.

Британският премиер Борис Джонсън е домакин на среща на върха на лидерите на Северните и Балтийските страни, на която ще бъдат обсъдени европейската отбрана и сигурност.

Украйна удължава военното положение

Украйна удължава военното положение

То беше въведено в цяла Украйна на 24 февруари

"Всички ние сме мишени на Русия и всичко ще върви срещу Европа, ако Украйна не устои, така че бих искал да ви помоля да си помогнете, като помогнете на нас", настоя Зеленски пред лидерите.

"Знаете от какво оръжие се нуждаем... без вашата подкрепа би било много трудно, много съм благодарен, но имаме нужда от повече... Надявам се, че ще можете да подобрите този обхват и ще видите как това ще защити вашата сигурност, вашата безопасност", увери украинският президент.

Освен това Зеленски заяви, че трябва да се признае, че Украйна няма да се присъедини към НАТО.

От години слушаме за уж отворени врати, но също така чуваме, че не можем да влезем там, това е вярно, трябва да го признаем, отбеляза той.

Президентът за пореден път призова НАТО да създаде зона, забранена за полети над Украйна, но уточни, че Киев е наясно какви последствия може да има това.

По-рано стана ясно, че Украйна удължава военното положение.

Руското външно: Доставките на оръжие за Украйна са легитимни цели

Руското външно: Доставките на оръжие за Украйна са легитимни цели

Кремъл готви списъци с ответни персонални санкции