Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към Съвета за сигурност на ООН и заяви, че Русия трябва да бъде "принудена" да сключи мир.

"Русия може да бъде принудена да сключи мир и именно това е необходимо - да бъде принудена да сключи мир като единствен агресор в тази война и единствен нарушител на Устава на ООН", заяви Зеленски на английски език.

Украинският президент също така осъди Иран и Северна Корея като "съучастници" на Русия. в речта си пред Съвета за сигурност на ООН украинският президент говори подробно и за това как вижда преговорите за прекратяване на войната. Тези негови думи са и контекстът за разбиране на фразата за Русия, налагаща мир, от предишната публикация.

Основната теза на Володимир Зеленски беше, че войната може да приключи само въз основа на предложената от него "мирна формула". Това е формула, която Москва отхвърля, и дори много коментатори на Запад, които симпатизират на Украйна, понякога я смятат за максималистична.

"Знаем, че някои в света искат да разговарят с Путин. Знаем това. Да се срещнат, да разговарят, да проведат разговор. Но могат ли да чуят нещо от него? Колко разстроен е той от това, че ние упражняваме правото си да защитаваме народа си?

Или че иска да продължи войната и терора, за да не си помисли никой, че е сгрешил? Това също е лудост", каза Зеленски (още по-рано той нарече лудост това, че Русия се опитва да представи агресията си срещу Украйна като нещо, което е в съответствие с Устава на ООН).

Зеленски придумва Германия, Индия и Япония за още помощ за Украйна

Зеленски придумва Германия, Индия и Япония за още помощ за Украйна

Украинският президент проведе разговори с лидерите на трите страни

Зеленски подчерта, че "мирната формула" на Украйна се основава на Хартата на ООН, и не остана без сарказъм по повод на това, че други държави се обсъждат като потенциални посредници с мирни планове, които включват отстъпки пред Москва.

"Ние нямаме различни версии на Устава на ООН за различните части на света. Ние нямаме регионални "квазиустави".

Зеленски представя Плана за победа в САЩ

Зеленски представя Плана за победа в САЩ

Започна посещението на украинския президент

Няма отделна Харта на ООН за БРИКС или за Г-7. Няма отделна руско-иранска харта на ООН или китайско-бразилска харта на ООН. Има една Харта на ООН, която обединява всички - трябва да обединява всички", каза Зеленски.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя седеше срещу Зеленски по време на цялата му реч, но ако се съди по излъчването на уебсайта на ООН, той често гледаше екрана на смартфона си.