Кризата в Беларус може да се превърне в насилствена, както в Украйна, ако правителството там не започне диалог със собствения си народ. Това предупреди украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Франс прес". 

Говорейки по време на посещение в Словакия Зеленски сравни ситуацията в Беларус с масовите протести в Украйна през 2013 и 2014 г. (т. нар. Майдан), които в крайна сметка свалиха подкрепяния от Русия тогавашен президент Виктор Янукович.

САЩ, Великобритания и Канада обявяват санкции срещу беларуски граждани

САЩ, Великобритания и Канада обявяват санкции срещу беларуски граждани

Координиран отговор на трите държави

"Ако правителството не успее да намери възможност да води диалог със собствения си народ, това правителство вече няма да съществува", подчерта той пред журналисти след разговори със словашкия президент Зузана Чапутова в словашката столица Братислава.

"Знаем какво е кръвопролитие. Погребахме украинци, убити на Майдана, видяхме хора и сгради да горят", каза той, имайки предвид историческите протести на площад "Независимост" в Киев.

"Това, което виждаме днес, е, че ако правителството не спре тези действия, особено действията на полицията, насочени срещу страната му, то ще получи много мощен отговор от хората", предупреди Зеленски.

ЕС отказва да признае Лукашенко за президент на Беларус

ЕС отказва да признае Лукашенко за президент на Беларус

Заради липса на демократична легитимност

Говорителят на Зеленски Юлия Мендел заяви пред "Франс прес" днес, че посещението на украинския президент в Беларус, планирано за октомври, е било отменено.

Беларус, бивша съветска република като Украйна, е разтърсена от безпрецедентни масови протести срещу президента Александър Лукашенко след спорното му преизбиране на 9 август.

Лукашенко, който е на власт от 26 години, все повече разчита на руската подкрепа, докато демонстрациите продължават.

Украйна се присъедини към много други страни вчера, като изтъкна, че не признава Лукашенко за легитимен президент на Беларус след неговата тайна церемония по встъпване в длъжност.

САЩ не признават Лукашенко за президент на Беларус

САЩ не признават Лукашенко за президент на Беларус

След като Германия обяви същото