Украинският президент Володимир Зеленски пристигна на посещение в Румъния, за да обсъди сътрудничеството в областта на сигурността, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Зеленски се срещна с президента на Румъния Клаус Йоханис.

Румънското пристанище Констанца се превърна в основния експортен маршрут на Украйна за зърно през украинските пристанища на река Дунав, след като Русия се отказа от сделка в средата на юли, която гарантираше безопасни доставки през три украински черноморски пристанища.

"Партньорството между Украйна и Румъния е фактор за стабилност за Европа и извън нея", написа Зеленски в X, известен преди като Twitter, след като започна разговори с Йоханис.

"Украйна е благодарна на Румъния за нейната щедра и мащабна помощ, която значително укрепва нашата отбрана. А също и за най-конструктивната солидарност, която дава възможност на нашите страни заедно да бъдат значими донори за сигурността на целия свят, по-специално за продоволствената сигурност", написа Зеленски.

Той добави, че въпросите, които ще обсъди на срещата с Клаус, ще включват сътрудничество в областта на отбраната, авиационната коалиция (в която Украйна очаква да получи бойни самолети от западните си партньори), укрепване на украинската противовъздушна отбрана и архитектура за сигурност в Черноморския регион.

През есента Румъния на няколко пъти заяви, че на нейна територия са паднали отломки от руски дронове, с които Русия обстрелва украинската пристанищна инфраструктура в района на Одеса. Бомбоубежища бяха изградени в няколко гранични района на Румъния, където местните жители са призовани да се приютят по време на руски обстрел.

В нощта срещу вторник руската армия отново обстрелва Одеска област с бойни дронове.

Румъния смята за възможно да удвои транспорта на украинско зърно

Румъния смята за възможно да удвои транспорта на украинско зърно

Това заяви в петък министърът на транспорта на страната Сорин Гриндяну