Официално започнаха преговорите за членство в Европейския съюз. Украйна работи за това от дълго време и определено ще приложи всичко необходимо, за да премине през всяка глава от отношенията си с ЕС и да създаде споразумение за присъединяването на Украйна. Това каза украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си, цитирано от "Укринформ".

Украйна е решена да завърши процеса за членство в ЕС

Украйна е решена да завърши процеса за членство в ЕС

Според него, силна Украйна е невъзможна извън ЕС, както силен ЕС не е възможен без Украйна

Официално започнахме преговори за членство в ЕС. Това е исторически резултат. Ние работим по това от дълго време - и сега проведохме първата междуправителствена конференция и определено ще изпълним всичко необходимо, за да преминем през всяка глава от нашите отношения с ЕС и да създадем договор - договор за присъединяване на Украйна, заяви той.

Второто нещо днес е нашата съдебна битка. Има нови заповеди от Международния наказателен съд за руски убийци. Шойгу, Герасимов - пътят ви към Хага е отворен. Има и решение на Европейския съд по правата на човека за отговорността на Русия за всичко, което е извършено в нашия Крим срещу хората и против закона. За това окупаторът ще отговаря.

Зеленски приветства заповедите за арест на Шойгу и Герасимов

Зеленски приветства заповедите за арест на Шойгу и Герасимов

Той се надява че с повече такива заповеди, Русия ще бъде лишена от чувството си за безнаказаност

Третото нещо е справедливият мир за Украйна и нашите стъпки, насочени към пълното възстановяване на сигурността. След Срещата на върха за мира вече имаме осми участник, който подписа Съвместното комюнике, и ние само увеличаваме натиска си върху Русия в името на справедливия край на тази война. Ние подготвяме работни групи. Още през юли ще имаме нови специфики, насочени към постигане на мир.

И както обещахме, работим за връщането на всички наши хора у дома, в Украйна, от руски плен. Всеки един от тях. Не забравяме никого. Днес още 90 украински семейства са щастливи. 90 воини са върнати от плен.

Русия и Украйна размениха по 90 пленени войници

Русия и Украйна размениха по 90 пленени войници

Обединените арабски емирства отново са оказали посредничество

Защитниците на Азовстал и Мариупол, Чернобилската атомна електроцентрала, от различни фронтови посоки. Те са воини от Въоръжените сили, Националната гвардия, Граничната служба, Военноморските сили. Повечето от тях са редници и сержанти. И ще върнем всички останали по същия начин. Ние търсим истината за всеки - къде е човекът, в какво състояние е и какво ще е необходимо, за да го върнем. Благодаря на нашия екип за обмен. Йермак, Буданов, Малюк, Любинец, Клименко - благодаря ви момчета! Благодаря на Обединените арабски емирства за тяхната помощ, за да направят възможно днешното събитие. Ние продължаваме тази работа, каза още той.