Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за повече оръжия, като определи, че "всяко забавяне" се възприема като "разрешение от Русия да отнема живота на украинците".

Това стана ясно от традиционното му вечерно обръщение.

Правим всичко възможно, за да осигурим отбрана. В постоянен контакт сме с партньорите. Благодарни сме на тези, които наистина помагат с всичко, което могат. Но тези, които разполагат с оръжията и боеприпасите, от които се нуждаем, и забавят предоставянето им, трябва да знаят, че съдбата на тази битка зависи и от тях. Съдбата на хората, които могат да бъдат спасени, обобщи Зеленски.

Масивен обстрел над Харков

Масивен обстрел над Харков

Петима души загинаха, 13 са ранени

Изтече 53-ият ден от войната, а ние вече 53 дни чакаме отговори на някои точки от нашите запитвания за оръжия. А някои отговори са формулирани така, че доставката може да започне едва през май.

В такива случаи говоря директно: всяко забавяне на оръжията, всяко политическо забавяне е разрешение за Русия да отнема живота на украинците. Това е начинът, по който Русия го тълкува. Това не би трябвало да е така в действителност, смята държавният глава.

Осемнадесет души са загинали, а повече от 100 са били ранени при обстрел през последните четири дни в североизточния украински град Харков, съобщи късно в неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски.

В неделя петима души са загинали, а 20 са били ранени при ракетен и артилерийски обстрел на центъра на града и предградието Салтивка, съобщи по-рано областният управител Олег Синехубов.

В нощното си обръщение Зеленски заяви, че обстрелът на Харков от страна на Русия е постоянен.

7 жертви при руски обстрел на автобуси за евакуация край Харков

7 жертви при руски обстрел на автобуси за евакуация край Харков

27 души са ранени

Към този момент списъкът на загиналите от този удар включва петима жители на Харков и най-малко 15 ранени.

Само през последните четири дни 18 души са загинали, а 106 са били ранени при руския обстрел на Харков.

Това не е нищо друго освен преднамерен терор. Минохвъргачки, артилерия срещу обикновени жилищни квартали, срещу обикновени цивилни граждани."

24 деца са убити от руската армия само в Харков

24 деца са убити от руската армия само в Харков

Расте броят на цивилните жертви

Синехубов заяви, че въоръжените сили на Украйна успешно са участвали в контраатаки в Харковска област, като са си върнали напълно две села и още едно частично.