Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е решен да настоява за мир въпреки руските нападения срещу цивилни, които потресоха света, и отново призова държавите да изпратят повече оръжия преди очакваното засилване на боевете в източната част на страната, предаде АП.

След като Борис Джонсън се срещна със Зеленски в събота при изненадващото си посещение в украинската столица Киев, АП получи възможност да вземе интервю от Зеленски на четири очи.

Облечен в маслиненочервената дреха, която беляза превръщането му във военен лидер, той изглеждаше видимо изтощен, но оживен от стремежа си да упорства. Той разговаря с АП в комплекса на президентската канцелария, където прозорците и коридорите са защитени от кули с чували с пясък и тежко въоръжени войници.

"Трябва да се борим, но да се борим за живота. Не можеш да се бориш за прах, когато няма нищо и никакви хора. Ето защо е важно да спрем тази война", припомни Зеленски.

"Много често търсим отговори в някой друг, но аз често търся отговори в себе си. Направихме ли достатъчно, за да ги получим?" - каза президентът на Украйна за оръжейните доставки.

"Направихме ли достатъчно, за да повярват тези лидери в нас? Направихме ли достатъчно?" Зеленски направи пауза и поклати глава.

"Дали сме най-добрите за това място и за това време? Кой знае? Аз не знам - заключи пред АП украинският лидер.

Никой не иска да преговаря с човек или хора, които са измъчвали украинския народ. Всичко това е разбираемо. И като човек, като баща, разбирам това много добре, но не искаме да губим възможностите, ако имаме такива, за дипломатическо решение, обобщи украинският президент.

Зеленски заяви, че е убеден, че украинците ще приемат мира въпреки ужасите, на които са станали свидетели по време на продължаващата повече от шест седмици война.

Въпреки надеждите за мир Зеленски призна, че трябва да бъде "реалист" по отношение на перспективите за бързо разрешаване на проблема, като се има предвид, че преговорите досега са се ограничили до разговори на ниско ниво, в които не участва руският президент Владимир Путин.