Руският президент Владимир Путин ще загуби в дълга война. Това заяви украинският му колега Володимир Зеленски в интервю за The Economist.

След като не е успял бързо да победи Украйна, Путин е решен да изтощи нея и решителността на нейните партньори. Путин се стреми да превърне Украйна в нефункционираща, обезлюдена държава, чиито бежанци създават проблеми в Европа. Самата Русия обаче е крехка.

"Путин не разбира, че в една дълга война той ще загуби. Защото няма значение дали той е подкрепен от 60% или 70% от руснаците. Не, икономиката му ще загуби. Докато Украйна увеличава своите удари вътре в Русия , руснаците ще започнат да задават неудобни въпроси за неспособността на тяхната армия да ги защити", каза президентът.

Зеленски предупреди, че "отслабеният" Путин може да прибегне до ядрени заплахи

Зеленски предупреди, че "отслабеният" Путин може да прибегне до ядрени заплахи

"Нашите стъпки са по-бързи от вашите пакети от санкции", отговори Зеленски на критики

Освен това властите на Путин вече са отслабени от бунта на лидера на руската частна военна компания Вагнер Евгений Пригожин. Зеленски е уверен, че те ще бъдат отслабени още в бъдеще.

Президентът казва, че не иска да мисли за дълга война, но се готви за нея. "Трябва да съм готов, моят отбор трябва да е готов за дълга война и емоционално съм готов", каза той.

Припомняме, че Зеленски предупреди по-рано, че отслабеният Путин вероятно ще прибегне до ядрени заплахи и до нови бомбардировки по украинската инфраструктура през зимата.

Зеленски направи това предупреждение по време на 18-та среща на Ялтенската европейска стратегия в Киев.

Зеленски за пореден път призова западните партньори да бъдат търпеливи, докато украинските сили извършват контраофанзивата си в източната част на страната. Той предупреди и че зимата ще се отрази негативно на решимостта на Запада.

"Тази зима ще станем свидетели на прекъсвания на тока и на сплашвания с ядрено оръжие, просто защото на Путин му свършиха аргументите", посочи Зеленски и продължи:

"Балонът, че Путин е политик, се спука."

Зеленски: Путин уби Пригожин - имаме такава информация

Зеленски: Путин уби Пригожин - имаме такава информация

Руснаците ползвали вагнеровци, за "да се крият" зад тях